Спецът по престъпна приватизация Филчев: "Не мъ прикъсвай, много та моля..."

снимка БГНЕС

Бившият главен прокурор Никола Филчев поздрави настоящия шеф на държавното обвинение Иван Гешев за "неговата решителност да възстанови справедливостта в обществото" чрез разпоредената на ДАНС проверка за цялата приватизация в България.

"По мое време олигарсите не смееха да се месят в политиката, а политиците не смееха да дават държавата под наем на олигарсите. Спазвахме разделението на власти", каза той в четвъртък сутринта пред БНР. Интервюто му се превърна в монолог срещу Иван Костов с кратки препрати към Симеон Сакскобургготси.

Без да губи време, още с първите изречения Филчев превърна изявата си в похвално слово за сегашната власт: "Ситуацията е уникална. Главният прокурор Гешев трябва да бъде поздравен за неговата решителност да възстанови справедливостта в обществото. Уникалното е, че днес той се ползва с подкрепата на изпълнителната власт. Тази изпълнителна власт има политическата воля да бъдат наказани виновниците за хайдушкото разграбване на българската държава по времето на управлението на Костов и на Кобурга".


Тук проф. Филчев е заснет да се реди на опашка във Врана през 2017 г заедно с обвиняемия Кирчо Киров, за да поздрави "Кобурга" за 80-я му рожден ден,. Снимка БГНЕС

После продължи с мантрата, която не е спирал да повтаря вече две десетилетия: "Управлението на Иван Костов е катастрофа, той превърна тази приватизация в хищническо разграбване…"

Изводът му бе, че заради Костов сега българите са бедни и болни. Филчев обяви, че не е успял да осъди някого за приватизацията заради законите, МВР и съда, които били контролирани от Костов.

Нервите на бившия главен прокурор не издържаха още при първите опити на водещата Снежана Иванова да превърне монолога в разговор.

Н. Филчев: "Кремиковци" беше продадена за 1 долар, но реалната му цена е 1 милиард долара..."

Водещата: "Но Кремиковци имаше и огромни задължения" (сделката включва изплащане на 450 милиона лева дълг и инвестиции от 300 млн. долара – б.р.)

Н. Филчев: "Ама сега, моля ви се. Вие не ставайте адвокат на г-н Костов, трябва да се запишете в неговата партия, ако така ще ми опонирате".

Водещата обясни, че не става адвокат, а просто припомня тезата на другата страна.

Водеща: "Защо вие не вкарахте всички престъпници в затвора? Ако при Гешев има давност, вие сте нямал този проблем..."

Н. Филчев: "Вие сте доста некомпетентна."

Последваха и други подобни от професора по наказателно право: "Първо ще ме чуете какво аз ще ви кажа, а за аргументите вие си мислете..."

След това той рязко мина на "ти": "Слушай какво ти казвам. Ако ти ще ме прекъсваш, аз си ставам и си заминавам"; "Не мъ прикъсвай, много та моля..."

От участието му се разбра, че прокуратурата била образувала близо 1800 дела за приватизационни сделки, но е нямала никакъв шанс срещу държавата, контролирана от Иван Костов и Симеон Сакскобурггтоски. Решенията за приватизационните сделки били взимани от колективни органи, а наказателната отговорност е лична. А сега и давността е изтекла, но с промяна в конституцията можело да се търси някаква възможност.

"Възможно е да се промени конституцията и да се увеличи давността, и да се предаде обратна сила, но това е на границата", каза Филчев. Не стана ясно защо ще е нужно цялото това усилие, след като приватизацията е плод на колективни решения и до 2006 година прокуратурата е била безсилна.

След канонадата срещу Костов, Никола Филчев очевидно реши, че е казал всичко и напусна студиото на БНР, докато предаването още вървеше.

Споделяне

Още по темата

Още от България