Спецчасти обискират “Нафтогаз“ за кражба на гориво

Спецчасти обискират “Нафтогаз“ за кражба на гориво

Маскирани спецчасти от Службата за сигурност на Украйна нахлуха в сряда в сградата на компанията “Нафтогаз“, предадоха световните агенции. Според пресслужбата на ведомството обиските са законни и са изземане на документи в рамките на разследване срещу длъжностни лица от държавното дружество за присвояване на 6.3 млрд. куб. м природен газ,предаде Интерфакс.

По думите на представителя на “Нафтогаз“ Валентин Землянский са направени и опити за изземане на оригиналните договори с руската “Газпром“ за транзита и доставката на синьо гориво до 2019 г. Според него ако се вземат оригиналите на тези документи, това ще блокира работата на украинската компания.

Акцията се провежда на фона на слуховете, че “Нафтогаз“ няма да има пари да плати на “Газпром“ на фиксираната дата – 7 март, и това може да се окаже повод за повторение на газовата криза от началото на януари, когато Европа остана за десетина дни без гориво заради споровете между Русия и Украйна.

По последни данни в сградата на “Нафтогаз“ са проникнали 15-20 въоръжени души, от които 5-6 са блокирали кабинета на зам.-главния счетоводител на дружеството Мария Кушнир, където били пуснати само адвокат и лекар, съобщава Кореспондент.нет. На служителите била отказвана всякаква информация.

От Службата за сигурност на Украйна обаче посочиха, че е образувано дело във връзка с присвояване на 6.3 млрд. куб. м природен газ на стойност над 7.4 млрд. гривена. Разследването се водело с използването на всички пълномощия, предоставени на спец службата.

Медиите припомнят, че по-рано през деня на “Нафтогаз“ бяха предадени 11 млрд. куб. м природен газ, над които имаше претенции доскорошният посредник в доставките на руски газ в Украйна - “РосУкрЕнерго“. Решението за прехвърлянето на количествата суровина бе на Украинската митническа служба, която се мотивира с плащането през февруари на 1.7 млрд. долара за суровината, намираща се в подземно хранилище. От “РосУкрЕнерго“ обаче заплашиха Киев със съд заради незаконното прехвърляне на газа, тъй като акционерите на компанията не са давали съгласие за подобна сделка, която бе подписана от зам.-шефа на юридическия отдел на “Газпром“ Николай Дубик.

По информация на “Интерфаскс“ шефът на енергийната митница Тарас Шепитко бил арестуван от спецчастите заради присвояването на посочените обеми газ.

Премиерът на Украйна Юлия Тимошенко определи задържането му като “репресия“. Той бе обвинен в това, че е освободил количествата за украинската държава, а не за корупционни структури и за това плаща със свободата си, заяви Тимошенко, цитирана от УНИАН.

По-рано премиерът нееднократно е обвинявала президента на страната Виктор Юшченко в корупционни връзки с наскоро отстранения посредник в газовите доставки “РосУкрЕнерго“, но държавният глава отхвърля тези твърдения.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?