Франция бе разтресена от двойна заложническа драма след трагедията в "Шарли Ебдо"

Спецчастите ликвидираха терористите, поне четирима заложници са убити

Президентът Оланд: Oбединението е нашето най-силно оръжие

Френските спецчасти ликвидираха терористите, които часове наред държаха заложници на две места – в еврейски магазин в Париж и в печатница близо до френската столица. При операцията поне четирима заложници бяха убити, а други четирима и двама полицаи - ранени.

Джихадисткият терор в Париж се разрастна в петък, след като нападател атакува супермаркет за стоки кашер, докато полицията се опитваше да залови двамата терористи, убили 12 души във френското сатирично списание "Шарли Ебдо", които се барикадираха в сграда в градче недалеч от френската столица. Двете нападения бяха свързани, като според властите нападателите са се познавали.

Мъж с две картечници откри стрелба в супермаркет за стоки кашер в Източен Париж, след което взе и заложници. Часове по-късно при полицейския щурм около 19 часа българско време нападателят, както и четирима от заложниците бяха убити.

Терористът е същият, който преди ден застреля полицайка и рани общински служител в столицата - Амеди Кулибали. Властите съобщиха, че са установили връзка между него и нападателите в сатиричното издание братята Шериф и Саид Куаши. Те са били членове на една и съща джихадистка клетка и са се познавали.

Властите разпространиха и снимкa  на още една жена, издирвана във връзка с разследването на убийството на полицайката в южното предградие Монруж в четвъртък - 26-годишната Хаят Бумедиен.

Двамата братя Шериф и Саид Куаши бяха обкръжени от полицията в печатница в индустриалната зона на град Дамартен ен Гоел близо до Париж, където държаха един заложник. Те обявиха, че "желаят да умрат като мъченици". Малко преди 19 часа българско време двамата бяха убити, след като излезли от печатницата, стреляйки по силите на реда. Взетият от тях заложник остана невредим.

Заплахите за сигурността остават

В петък вечерта френската полиция разпореди затварянето на всички магазини в известен еврейски квартал в центъра на Париж, далеч от двете заложнически кризи.

От парижкото кметство обявиха затварянето на магазини по улица "Розие" в квартал "Маре", в сърцето на туристическия квартал и на около километър от редакцията на седмичника "Шарли ебдо".

Часове преди Шабат улицата обикновено е пълна с пазаруващи хора, сред които има както френски евреи, така и туристи.

В обръщение към нацията президентът Франсоа Оланд заяви, че Франция остава под заплаха. Той съобщи, че се е разпоредил да се засилят мерките за сигурност във всички обществени места.

Заложническата драма в еврейския супермаркет е "ужасяващ терористичен акт", каза още президентът.

По думите му фанатиците, които извършиха кървавия атентат в Париж, а след това взеха заложници, ”нямат нищо общо с ислямската религия”.

Оланд: Французите да пазят демокрацията, свободата и плурализма

“Французите не трябва да бъдат разделени. Призовавам за обединение, защото това е нашето най-силно оръжие ”, каза Оланд.

Той призова съгражданите си да вземат участие в планирания за неделя национален марш в памет на загиналите в терористичните атаки.

"Мобилизирани сме и ще отговорим на атаките със сила, защото трябва да използваме сила. Но мобилизацията ни също се изразява и в солидарност. Тази солидарност е нещо, което трябва да покажем. Трябва да покажем, че сме свободни хора, които не се подчиняват на заплахи и страхове. Способни сме да се защитаваме. Имаме велик идеал. Призовавам всички френски мъже и жени да пазят ценностите на демокрацията, свободата, плурализма. След тези трудности, ви уверявам, че ще се завърнем дори още по-силни", заяви още Оланд.

”Все още е необходима бдителност”, каза от своя страна френският вътрешен министър Бернар Казньов.

"Трябва да запазим извънредна бдителност, единство и внимание и аз оставам фокусиран върху моята задача, която е сигурността на французите", каза Казньов.

Той изказа също така най-дълбока благодарност на френските сили за сигурност, като обясни, че те са се намесили със"самоконтрол, умение и хладнокръвие".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят