Спецчастите на Кадиров ликвидираха организатора на няколко атентата в Русия

Аслан Бютукаев

Чеченският лидер Рамзан Кадиров съобщи, че при операция на специалните сили е бил убит Аслан Бютукаев, смятан за главатар на групировката "Ислямска държава" в Кавказ и за отговорен за няколко атентата в Русия, предаде Франс прес.

Бютукаев и още петима негови приближени са убити край село Катар Юрт,близо до чеченската столица Грозни, съобщи Кадиров в канала си в мрежата "Телеграм".

С бандитския бунт в чеченската република е свършено, заяви Кадиров. Той посочи, че операцията е била планирана отдавна и е ръководена лично от него.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че руският президент Владимир Путин е поздравил Кадиров по телефона за успешната операция.

Четиридесет и шест годишният Аслан Бютукаев беше издирван за организирането на няколко самоубийствени атентата в Русия в последните години.

Има подозрения, че именно той стои зад терористичния акт на московското летище "Домодедово" през януари 2011 г., при който загинаха 35 души.

Освен в Русия, Бютукаев беше издирван и от САЩ, които през 2016 г. го включиха в списъка си на международните терористи. Според Вашингтон от 2015 г. той е бил лидер на "Ислямска държава" в Чечения.

Управлявана с твърда ръка от Рамзан Кадиров, Чечения преживя два въоръжени конфликта с руските федерални сили през 90-те години на миналия век и през първото десетилетие на настоящия.

След първата война (1994-1996) сепаратисткият бунт постепенно се ислямизира и се разпростря отвъд границите на тази руска република, а в средата на първите десет години на новия век се превърна във въоръжено ислямистко движение, действащо в цял Северен Кавказ.

В края на юни 2015 г. въоръжените ислямистки бунтовници в руски Кавказ се заклеха във вярност на "Ислямска държава", превръщайки се в инкубатор на бойци, изпращани в редиците на джихадистите в Сирия и Ирак.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?