Специален двоен брой на "Шарли ебдо" излиза година след атентата

Специален двоен брой на "Шарли ебдо" излиза година след атентата

Една година след атентата срещу редакцията на "Шарли ебдо" в Париж на 7 януари, специален брой на сатиричния седмичник ще излезе на 6 януари 2016 година, с тираж близо един милион, съобщи Франс прес.

Двойният брой - 32 вместо 16 страници, ще се продава на обичайната цена от три евро. Той ще включва рисунки на убитите автори - Шарб, Оноре, Кабю, Волински,Тинюс, както и карикатури от сегашните автори и послания на подкрепа от видни личности. За броя изданието е получило големи поръчки от чужбина, например Германия, където дистрибуторите са поръчали 50 000 екземпляра. Сега списанието реализира около 100 000 броя в ръчна продажба по будките, от които 10 000 в чужбина, и 183 000 по абонамент.

Седмица след атентата, който взе 12 жертви, изданието публикува "брой на оцелелите" с рисунка на пророка Мохамед на първа страница под заглавие "Всичко е простено", който достигна тираж от 7.5 милиона бройки, продадени във Франция и по света, след което възобнови седмичния си ритъм да излиза в сряда и продажбите по сергиите постепенно се върнаха към по-нормално ниво - средно 750 000 екземпляра през юни и 300 000 през септември. Сега те се стабилизираха на ниво около 100 000, според директора Ерик Порто. Преди атентата, когато "Шарли ебдо" имаше финансови затруднения, се продаваха около 30 000 бройки седмично. 

Споделяне

Още от Общество

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?