Специалисти от София консултираха заразените с бруцелоза овчари от Сливенско

Специалисти от Инфекциозната клиника на Медицинския факултет в София са направили в понеделник консултация на пациенти с бруцелоза в инфекциозното отделение на Сливенската многопрофилна болница, съобщи БТА, като се позова на информация от лечебното заведение в Сливен.

Поводът за посещението на специалистите са констатираните случаи на бруцелоза у овчари, които са били на работа в гръцка ферма край град Ксанти.

Столичните инфекционисти са прегледали осем пациенти, които са с лабораторно доказана бруцелоза, и други петима със симптоми на болестта, на които се прилага превантивно лечение в Сливенската болница.

Очаква се специалистите да се произнесат във вторник доколко е адекватно провежданото лечение на заболелите и да се даде прогноза за развитието на болестта на всеки от тях.

Според медицинската статистика за 25 г. до 1993 г. у нас са описани 12 случая на бруцелоза, а само през последната година те са около 15.

От опасната болест преди месец почина един овчар, работил в Гърция. Втори се помина преди две седмици, след като е бил нает в същата ферма.

След потвърдените два случая на хора, починали от бруцелоза в България, опасното инфекциозно заболяване заплашва и животновъдите в Кипър, пише в понеделник кипърският вестник Филелефтерос, цитиран от БТА.

Пред изданието директорът на кипърската ветеринарна служба Фидиас Лукаидис съобщава, че и в Кипър са били засечени случаи на хора със симптоми на бруцелоза, които са били подложени на медицинско лечение.

Ресорните власти уверяват, че няма поводи за паника и че болестта в страната е под контрол.

Лукаидис посочва, че в Кипър всяка година се регистрират случаи на бруцелоза, за която практиката е доказала, че е професионално заболяване и се среща изключително сред животновъдите.

Пред изданието Фидиас Лукаидис изразява несъгласие с мнението на българските специалисти, според които бруцелозата се предава от болни животни на хора при консумация на месо или мляко. Директорът на кипърската ветеринарна служба смята, че болестта не може да бъде предадена при консумиране на заразено месо, а единствено чрез несварено мляко или чрез секретите на заразените животни.

Споделяне

Още от България