Специалисти препоръчват работодателите да ваксинират служителите си срещу грип

Специалисти препоръчват работодателите да ваксинират служителите си срещу грип

Работодателите да имунизират служителите си срещу грип, за да се намалят размерите на евентуалната грипна епидемия, призоваваха специалисти по инфекциозни болести по време на годишната си конференция в Русе. В България по-малко от 30 на сто от хората си поставят противогрипни ваксини, докато в другите европейски страни процентът надхвърля 80.

Грипната ваксина е особено препоръчителна за децата и възрастните над 65 години, защото при тях усложненията вследствие на заболяването може да са много по-сериозни.

Тази есен все още няма регистриран случай на грип в България. Очакваният вирус е Мичиган.
За да се предпазим от него или поне да няма сериозни усложнения, инфекционистите препоръчват всеки българин, който няма противопоказания, да се ваксинира.

“Работодателят трябва да имат грижата за своите работещи, защото ако ние, в цялата страна нямаме ваксинално покритие 60-70%, няма как да се справим с разпространението на тази инфекция“, каза проф. Татяна Червенякова, председател на Българското дружество по инфекциозни болести.

Специалистите препоръчват и противовирусни препарати при грип, но при условие, че се вземат още при първите симптоми. Както и ако се разболеем, да си почиваме в къщи, а не да ходим на работа и да рискуваме още да усложним заболяването.

Споделяне

Още по темата

Още от България