Специалисти ще мерят на ниска цена костната плътност

Специалисти ще мерят костната плътност на ниски цени по време на шестото Национално изложение на храни, хранителни добавки, помощни и измервателни средства за профилактика и лечение на остеопороза. Това съобщи във вторник пред журналисти Мая Гешева от асоциация "Жени без остеопороза". Изложението ще бъде на 19 и 20 октомври в столичния хотел "Родина".

Измерването е предвидено основно за жени в менопауза, каза Гешева. Цената на измерването на костната плътност по време на изложението ще бъде 10 лева. Желаещите да направят изследването трябва предварително да се запишат за това на тел. 02/980 50 22 или 0895/ 86 64 57.

След 16 октомври в търговската мрежа ще бъде разпространен тест на Международната фондация по остеопороза, чрез който всеки желаещ ще може да провери собствения си риск от развитие на заболяването. Тестът ще бъде прикрепен към бутилка минерална вода.

Пациентската асоциация е изпратила писмо до Министерството на здравеопазването и Здравната каса, с което настояват лекарствата за лечение на остеопорозата да бъдат реимбурсирани от касата 75%. Сега те се реимбурсират 25%, поясни Гешева.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?