Специализираната онкоболница е намалила дълговете си

Специализираната онкоболница е намалила дълговете си

Университетската болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) е подобрила финансовите си резултати като е увеличила приходите си и е намалила задълженията си, показват цифрите за първото четиримесечие на 2018 г, отчетоха от лечебното заведение.

На 10.68 млн. лв. възлизат финансовите постъпления на лечебното заведение за първите четири месеца на тази година. Те са се увеличили с над 600 хил. лв. в сравнение със същия период на миналата. Над 90% от тях са по линия на НЗОК. Успоредно с увеличаването на приходите ръководството на болницата оптимизира и разходите му. Те са намалели с над 330 хил. лв. спрямо същия период на миналата година. Основният дял от тях – близо 40%, е за медикаменти, следвани от разходите за възнаграждения – около 20%. Редуцирането на разходите за възнаграждения се дължи на прекъснати и преразгледани договори за консултантски и други външни услуги.

Благодарение на повишаването на приходите и оптимизирането на разходите болницата е намалила дълговете си. С над 1.7 млн. лв. по-малко са задълженията на болницата към различни доставчици в края на април тази година в сравнение със същия период на миналата.

С 1 млн. лв. по-малко е и делът на просрочените ѝ плащания. Най-голям дял от тях отново е за медикаменти и консумативи.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?