Специализираната онкоболница се преобразява в картинна галерия

Специализираната онкоболница се преобразява в картинна галерия

Университетската специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО) открива с изложба кампанията “Продължаваме“, която цели да направи болничното заведение по-приветливо място за пациентите и техните близки в трудната битка с онкологичните заболявания.

В четвъртък в болницата се открива първата от серия изложби на български художници, организирана от галериста Бистра Стoйчева. Всички те са част от естетизирането на пространство в лечебното заведение чрез превръщането му в галерия, която ще бъде на разположение на пациентите и техните близки за провеждане на арт терапия.

Уверен, че психическото здраве е не по-малко важно от физическото, екипът на болницата през последните месеци разкри център за психологическа подкрепа на пациентите, училище за пациенти, в което специалисти изнасят образователни лекции за различни заболявания.

Кампанията “Продължаваме“ има за цел да даде емоционална подкрепа и съпричастност на пациентите и техните близки, а също така да привлече вниманието на хората върху онкологичните заболявания и да обогати здравната им култура с помощта на специалистите на болницата.

В рамките на кампанията ще бъде обявен и конкурс за текст за песен на тема “Продължаваме“. Победителите ще получат шанса тя да бъде изпята безвъзмездно от певицата Тони Димитрова и посветена на всички хора с онкологични заболявания.

“Когато казвам, че работя в онкологична болница често виждам как изражението на хората се променя. Самото споменаване на вида заболявания предизвиква смут и страх. Напълно разбираемо. Точно за това предлагаме нещо нетрадиционно. Изкуство в болницата. Картини. Около 300. После музика. Продължаваме. Център за пациента, училище за пациенти… инициативи, търсещи обикновената човешка връзка с болните хора – нещо, което все повече липсва във времето на сложните машини, изкуствения интелект, клиничните пътеки, месечните отчети, информираните съгласия и бюрократичните защити на личните данни“, казва директорът на болницата д-р Стефан Константинов.

Споделяне

Още от България