Специализираният съд и прокуратура започват работа

Специализираният съд и прокуратура започват работа от вторник. Четирите магистратури бяха създадени с цел да гледат дела срещу организирани престъпни групи, които се занимават с тежки престъпления, припомня бТВ. Очакванията са така разследванията да се водят по-бързо, а делата да приключват в по-кратки срокове.

По два отдела ще има във всяка прокуратура - криминален и стопански. А по всяко дело ще се явяват по трима прокурори - по двама от първоинстанционната и един от спецапелативната. Така по-висшият прокурор ще довършва делото си на втора инстанция в съда.
 
През следващите дни в новите структури плавно ще започнат да постъпват приключените дела. Според предварително обявените прогнози става дума за 70-80 разследвания, по които вече е бил изготвен обвинителен акт, но не е било насрочено съдебно заседание. 
 
В пъти повече пък са неприключените досъдебни производства за организирана престъпност, които след края им също ще пристигнат в София.
 
Изборът на част от ръководителите на двете съдилища и прокуратури бе съпътстван от някои затруднения. Част от кандидатите нямаха стаж, други сами оттеглиха кандидатурите си, за трети - не бяха събрани достатъчно гласове от членовете на Висшия съдебен съвет.
 
Близо два милиона лева бяха отпуснати за заплати на всички 134 човека в специализираните институции. Администрацията на двете съдилища и прокуратури ще е в рамките на 81 души.
 
За да заработят спецзвената, бяха отпуснати няколко милиона лева. Висшият съдебен съвет гласува и 2.5 милиона лева за изграждането на специализиран арест. Общо за двете спецсъдилища и двете спецпрокуратури отиват близо 6.4 милиона лева.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?