Специализирано звено ще проверява млечните продукти

Специализирано звено ще проверява млечните продукти

Специализирано звено към Министерството на на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще проверява за растителни мазнини в млечни продукти. "Твърдо сме решени да прекратим практиката с влагането на растителни мазнини в млечните продукти", заяви министър Румен Порожанов в събота по време на откриването на Националното изложение по животновъдство в Сливен, цитиран от пресцентъра на земеделското министерство.

"Някои ферми влагат растителни мазнини, това се вижда от потребителите и компрометира качеството на българските сирена и кашкавали", подчерта Порожанов.

В началото на седмицата МЗХГ публикува за обществено обсъждане промяна в наредба, която забранява в едно и също млекопреработвателно предприятие да се преработват мляко и растителни мазнини. В документа се посочва, че фирмите трябва да изберат да работят само истински млечни продукти – с мляко или имитиращи – с растителни мазнини.

Специализирано звено към министерството ще извършва проверки. Където има съмнение за нерегламентирано влагане на растителни мазнини в млечни продукти, там ще са екипите на министерството, заяви министърът. 

 

Споделяне

Още от България