Специална програма ще подкрепя слабо развитите региони

Президентът призова за икономически стимули, които да насърчат инвестициите в тях

Лиляна Павлова , Томислав Дончев и Росен Плевнелиев. Сн: president.bg

Програмата с мерки за подкрепа на слабо развитите региони ще бъде готова до края на годината. В нея влизат Северозападният регион, Родопите и Странджа, както и планинските и полупланински региони. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на изнесеното заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към президента в Смолян.

Постигането на балансирано регионално развитие е стратегическа цел за страната ни и трябва да даде икономическа перспектива и по-висок стандарт на живот за всеки български гражданин, каза Плевнелиев.

Според президента предлаганите политики за регионално развитие трябва да отчитат специфичните особености на регионите. "Бъдещето на някои райони е свързано с туризма, докато на други места с неоползотворен потенциал е селското стопанство", посочи Плевнелиев. Той допълни, че съживяването на икономиката зависи както от насърчаването на традиционните форми на производство, така и от търсенето на алтернативни и нови решения.

В малките и планински общини предприемачеството и дейността на малките и средните предприятия са факторите за позитивна промяна и те заслужават подкрепа от страна на държавата и общините. "Необлагодетелстваните райони имат нужда от инициативни хора, които да бъдат подкрепени", каза още Плевнелиев.

Без София цяла България е слабо развита

Ако се изключи София, всички останали региони са еднакво лоши, смята министърът на регионалното развитие. "Ако погледнем показателите извън седемте големи града, фактите и статистиката са еднакви и близки. Затова не можем да си позволим да ги пренебрегнем, трябва да ги развиваме заедно", каза Павлова. По думите ѝ програмата за подкрепа на слабите райони ще има детайлен финансово-икономически план.

"Ще преценим за кои проекти на какво финансиране ще можем да разчитаме – европейско, публично-частно партньорство, държавен бюджет и т.н.", добави още Павлова.

През новия програмен период Смолян и Смолянския регион ще получи подкрепа за развитие на транспортната инфраструктура, на туризма и за подобряване на общинската инфраструктура.

По новата програма "Региони в растеж" за Смолян са предвидени 30 млн. лв., каза Павлова. През изминалия програмен период са били инвестирани 160 млн. лв., което по думите ѝ е било крайно недостатъчно.

Туризмът като двигател на регионите

Туристическата индустрия е важен двигател, който може да генерира растеж в необлагодетелстваните райони, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Според нея туризмът е една от алтернативата, която може да промени облика на региони, но потенциалът ни в областта на туризма все още не е достатъчно използван.

Министър Ангелкова подчерта, че в момента сме изправени пред дилемата дали да развиваме планински туризъм от висок клас или да водим дебата трябва ли ски туризмът да се развива и какво унищожава.

Местната власт в Смолян поиска размразяване на реализацията на замразения проект за Спортно-туристически център "Перелик".

"Вярвам, че хората, които най-много обичат планините са тези, които живеят в тях", каза Плевнелиев. По-нататъшното развитие на потенциала за зимен туризъм в Родопите и региона не е в противоречие със запазването на природните дадености на планината, смята той.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?