Специалният прокурор на ГЕРБ: Екзотика, екзекутор, абсурд, ампутирана фигура

Пенчо Пенев, Снимка: БГНЕС

Инициативата на управляващите да създадат фигура на специален прокурор с правомощия да разследва главния търпи все повече критики.

Промените в НПК бяха приети както ГЕРБ поиска – преди края на управленския мандат. Президентът Румен Радев обаче атакува текстовете пред Конституционния съд. Дело бе образувано и в момента се събират становища. Едно от тях е на проф. Пенчо Пенев, специалист по конституционно право, бивш министър, депутат, автор на множество научни публикации.

В становището си Пенев не пести критики към промените, с които ГЕРБ се надява да се отърве от критиките за липсата на контрол върху главния прокурор, съобщи lex.bg. Той нарича така създадената фигура "конституционно нетърпима", защото няма правомощия на обикновен прокурор (той може да разследва само главния прокурор).

Затова Пенев нарича специалния прокурор "изкуствено създаден контрольор и екзекутор с едно само правомощие, упражнявано само спрямо едно или няколко лица".

Според Пенев няма никаква конституционна опора за създаването на такава фигура.

"Неслучайно никъде по света няма такава екзотика. Функцията на това лице да разследва и обвинява е процесуално ампутирана – то не може да има свой самостоятелен следствен апарат", пише той.

Пенев допълва, че освен аргументите за противоречие с конституцията има и друг – по целесъобразност.

"Има опасност да се създаде ленива или обратното – свръхактивна съдебна бюрокрация, която за времето на упражняване на правомощията си да не прави нищо или обратното – с преувеличени, непропорционални действия периодично да внася смут в системата", пише той.

Споделяне

Още от България