Специалният прокурор разследва среща на Тръмп младши с руска адвокатка

Робърт Мълър
Специалният прокурор Робърт Мълър се съсредоточава върху изявленията на Доналд Тръмп младши за спорната му среща с руска адвокатка по време на предизборната кампания в САЩ през 2016 г., пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Франс прес.
 
Първоначално синът на президента Тръмп е заявил през юли м.г., че срещата в "Тръмп тауър" в Ню Йорк била организирана за обсъждане на политиката на осиновяване на руски деца.
 
Обаче в редица имейли преди срещата с руската адвокатка Наталия Веселницкая Доналд Тръмп младши проявява интерес към възможността да получи от нея компрометираща информация за съперничката на Тръмп в президентската надпревара, демократката Хилари Клинтън.
 
Според вестника сътрудници на специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва подозренията за намеса на Русия в президентските избори в САЩ, "са разпитали редица служители на Белия дом" по този въпрос, за да преценят "в каква степен Тръмп е координирал процедурата".
 
Екипът на Мълър е уведомил адвокатите на Доналд Тръмп, че изявлението за срещата с руската адвокатка "е една от десетината теми, които следователите искат да обсъдят в разговор" с президента. Този разговор на следователите с президента все още е предмет на преговори.
 
Според "Ню Йорк таймс" се очаква бившият говорител на юридическия екип на Тръмп Марк Корало да свидетелства, че директорката на комуникациите на Белия дом Хоуп Хикс може да е възнамерявала да възпрепятства правосъдието.
 
Според статията Хоуп Хикс заявила в телефонен разговор, че имейлите на Доналд Тръмп младши преди срещата с руската адвокатка "никога няма да се оповестят", заради което Корало помислил, че тя смята да ги скрие. Адвокатът на Хикс отрича тя да е казвала такова нещо.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?