Специалният закон за КТБ и мерките за спасяване на вложителите ще се обсъждат при президента

Проект на специален закон за преструктуриране на КТБ изтече в интернет. Според текстовете, получени от "Протестна мрежа”, извънредните мерки трябва да бъдат приложени в рамките на три дни.

Ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ) и спасяването на вложителите ѝ ще бъде обсъждано в понеделник при президента, където освен основните политически сили, са поканени управителят на БНБ, главният прокурор и др.

Специалният закон обезсилва съществуващите разпоредби и логиката на европейската директива за банково преструктуриране. БНБ иска да одържави обявената за здрава "Креди агрикол България", да прехвърли всички депозити на КТБ в нея и така те да бъдат изплатени изцяло от данъкоплатеца, вместо държавата да покрие само гарантираните до 196 хил. лв., съобщи capital.bg.


Схемата предвиждала Министерството на финансите да поеме част от задълженията на КТБ и да ги прехвърли в "Креди агрикол", като в замяна ѝ даде специално емитирани ДЦК - така, ако има големи тегления от "Креди агрикол", тя ще може да ги заложи в БНБ, срещу което да получи ликвидност от централната банка. Друга част от задълженията на КТБ се поемат от Фонда за гарантиране на влоговете, който също ги прехвърля към "Креди агрикол", срещу което ѝ превежда неизвестна засега сума.


Предвижда се също в процедурата по насъстоятелност основна роля да играе Министерството на финансите, вместо Фондът за гарантиране на влоговете, което създавало рискове от декапитализирането му.


Законопроектът предвижда към "Креди агрикол" да се прехвърлят "всички качествени активи", но кои точно са те ще става ясно по отделен списък, изготвен от квесторите и одобрен от БНБ. Така остава огромна възможност за субективност при преценката.

Другият ключов момент в закона е, че е предвидено да се изплащат и депозитите над гарантираните сега по закон 100 000 евро. Парите си в пълен размер няма да получат само акционерите с над 5% акционерно участие, членовете на ръководството, съпрузи и роднини, както и одиторите, правили годишните заверки на отчетите на КТБ.


Подготвените разпоредби засега не срещат подкрепата на парламентарно представените партии. Институциите имат няколко дни да вземат решение, тъй като КТБ трябва да отвори следващи понеделник, 21 юли.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес