Спецканал в YouTube ще оборва митовете за минната индустрия у нас

Спецканал в YouTube ще оборва митовете за минната индустрия у нас

Българската минно-геоложка камара (БМГК) ще се бори с митовете, фалшивите новини и манипулациите за бранша, създавайки специален канал в платформата YouTube. Там ще се е публикуват видео-материали, в които експерти от бранша ще запознаят интересуващите си от минната индустрия с реалните факти, достижения и предизвикателства пред отрасъла.

Стартът на инициативата тръгва с три видеа, които ще оборват тиражираните в публичното пространство митове, че в отрасъла няма инвестиции и се работи със стара техника; че минните компании нямат принос за благосъстоянието на своите региони и че минното дело е несъвместимо със земеделието и туризма.

"БМГК от години полага усилия, за да разкаже пред широката публика за успехите и постиженията на нашата минна индустрия. За последните близо 20 години браншът преживя колосална положителна трансформация в организационно, технологично и екологично отношение", коментира инициативата председателят на камарата Иван Андреев.

Той обаче допълва, че "във времената, в които живеем и с развитието на социалните мрежи като медии, браншът страда от години заради разпространяването на неверни факти за индустрията, много преди термина "фалшиви новини“ да придобие популярност". Според Андреев постоянно фабрикуваните митове за бранша подкопават увереността на инвеститорите и разрушават доверието у местните общности.

От организацията допълват още, че разпространяването на неверни факти и фалшиви новини води до натрупване на негативни внушения и откровени манипулации срещу добивната индустрия. Ескалирането на проблема ограничава възможностите за привличане на нови реални инвеститори и създаване на нови работни места в бранша, а отделно отвлича вниманието от реалните проблеми в сектора и стратегическите планове и задачи на минните компании.

"Всички сме чували за едва ли не несметните богатства, които лежат буквално под краката ни и никой не ги извлича, както и за внушенията за ограбването на българския народ от големите компании. Тиражирани многократно тези неверни тези се набиват в умовете на множество хора и те започват да вярват в тях", обяснява Андреев. По думите му проблемът вече достига застрашителни размери и манипулативните информации застрашават интересите не само на бранша, но и на общините и на държавата.

След старта на канала в You Tube с трите клипа, камарата ще пусне през следващите седмици видео материали за технологичното обновление на бранша, както и за развитието на биоземеделие в минните общини.

От минната камара припомнят, че минерално-суровинната индустрия в България формира между 3 и 5 на сто от БВП, в зависимост от борсовите цени на металите. За 2015 г. отрасълът е произвел 2.34 млрд. лв. Пряко заети в индустрията са 24 хиляди души, а косвено още 120 000 души.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?