Спецоперация на ДАНС и прокуратурата за заменки на гори и земи

Спецоперация на ДАНС и прокуратурата за заменки на гори и земи

Софийска градска прокуратура и експерти от ДАНС проведоха специализирана акция в Министерството на земеделието и храните и Държавната агенция по горите (ДАГ). Проверяват се документи за заменки на гори и земи от държавния фонд, за които има съмнение, че са извършени след въвеждането на забраната на този механизъм за даване на държавни терени срещу частни, но датите им са променени, за да влязат във времето преди мораториума.

По време на операцията в агроведомството не е бил нито един от ръководителите му. Министърът бе в Пловдив за откриването на изложението "Винария", придружаван от заместника си Димитър Пейчев. Светла Бъчварова също бе извън София, само Бюрхан Абазов беше в столицата, но извън сградата на МЗХ, докато е траяла проверката.

Земеделският министър Валери Цветанов заяви пред журналисти, че не е запознат със случващото се и отказа коментар, но обеща да стори това, след като се върне в София.

По-късно през деня той каза пред Дарик радио, че е поразен от това, че прокуратурата не го уведомила за акцията. Той щял да се въздържи от официален коментар, докато не се срещне с главния прокурор Борис Велчев.

“Аз не съм цървул, нито случаен човек, аз съм нормален човек, гражданин, освен това и министър на земеделието, ако иска някой да направи нещо, във всички случаи трябва да ми се обади и да каже и аз ще му окажа съдействие. Тогава щях да тръгна веднага и да зарежа Винарията и да отида там. В случая обаче такова нещо няма”, възмути се агроминистърът.

Готов да отговаря само за 13 заменки

Той допълни, че няма информация за извършени злоупотреби със заменки на земи и че ще отговаря само за лично подписаните от него 13 протокола.

От ДАГ също отказаха всякаква информация до приключване на проверката, като съобщиха само, че оказват необходимото съдействие и са на разположение за оказване на помощ на компетентните органи.

Прокурорът от Софийска градска прокуратура Николай Русинов съобщи, че акцията е по повод образувано досъдебно производство по член 282 от Наказателния кодекс за престъпление по служба срещу неизвестен изпълнител. Целта е да се установят деяния, свързани с нарушения при замени на земи и гори от Държавния поземлен и Държавния горски фонд.

Градският прокурор на София Николай Кокинов уточни, че обект на проверката е бил “документооборотът, като са били иззети определен кръг от документи и се проверявали изходящите и входящите им номера, тъй като има информация, че са антидатирани“.

Проверка на сделки преди и след мораториума

Става въпрос за повече от пет замени на много големи масиви в различни територии на страната, заменяни както преди, така и след последните промени в Закона за горите и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, обясни Кокинов. Проверява се дали са били извършвани замени със задна дата, след наложената със законодателни промени забрана за такива сделки. "Проверяваме всички случаи. Имаме информация, че евентуално са настъпили някои манипулации в документацията и искаме да установим дали това е така или не", каза прокурорът.

В края на януари от коалицията "За да остане природа в България" съобщиха, че докато се чака публикуването в Държавен вестник на поправките в Закона за горите, въвеждащи незабавен мораториум върху заменките, ДАГ се е "сетила ударно", че има "изрядни" заявления за такъв вид разпоредителни сделки от 2005, 2006 и 2007 г.

От неправителствената организация заявиха тогава, че председателят на ДАГ Стефан Юруков (БСП) още на 16 януари, когато парламентът окончателно забрани заменките, е започнал да разписва трескаво депозирани заявления за сделките и ще продължи да го прави, докато мораториумът официално не влезе в сила.

Тогава Юруков обясни, че е "длъжен да разписва заповедите, защото има искания от 2005, 2006 и 2007 г., които са изрядни" и се мотивира със средствата, които похарчили инвеститорите за изработване на инвестиционните проекти. Само седмица преди това той бе обещал, че няма да бърза с внесените искания за замени.

В последния си доклад за България Европейската комисия отбеляза, че ще следи отблизо дали се изпълняват ефективно законодателните промени, забраняващи заменките на земи и гори. Самият мораториум върху този вид сделки бе приет под натиска на Брюксел, а още от миналата година еколози предупреждават, че за последните години са извършени криминални замени за над 8 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?