Спецоперация осуети заговор за отвличане и обезглавяване на британски войник

Спецоперация осуети заговор за отвличане и обезглавяване на британски войник

Във Великобритания се проведе мащабна антитерористична акция, целяща да предотврати отвличането на войник от мюсюлмански произход, служещ в британската армия, който впоследствие да бъде обезглавен. 

Полицията арестува осем души рано сутринта в сряда при обиски в няколко къщи в английския град Бирмингам. Те са заподозрени, че са поръчали, подготвили или организирали терористични актове. Претърсените къщи са обитавани предимно от пакистанци, уточнява АП.

От британското вътрешно министерство съобщиха, че арестите са станали по антитерористичното законодателство в страната.

Заговорът не е целял да постигне максимален брой жертви, но бележи началото на "различен подход на тероризма в Обединеното кралство", твърдят източници от службите за сигурност.

Планът бил в близките дни да бъде отвлечен британски войник мюсюлманин, който служи в Афганистан, заяви пред СиЕнЕн висш представител от службите за сигурност. След това мъченията и екзекуцията на войника трябвало да бъдат заснети на видео и разпространени чрез Интернет.

Според информация на медиите, екзекуцията щяла да е в “иракски стил”.

Бившият началник от Скотланд Ярд Джон О’Конър каза, че е осъществен голям пробив при предотвратяването на ужасяващо потенциално убийство. “Това не са този вид хора, които вземат заложници”, обясни той.

СиЕнЕн припомня, че на 23 януари британската полиция арестува петима души при антитерористична операция в северната част на Англия. Двама от тях вече са с повдигнати обвинения по антитерористичния британски закон. Другите трима все още са разпитвани от полицията в Манчестър.

В сряда, съобщавайки за последната операция, британското вътрешно министерство посочва, че тя е “напомняне за реалния и сериозен характер на терористичната заплаха, пред която сме изправени”.

Спецслужбите смятат, че във Великобритания е твърде вероятно да се случи терористична атака.

Споделяне

Още от Свят