Спецотдел на Филчев ще бори корупцията по върховете на властта

От Нова година във Върховна касационна прокуратура започва работа нов отдел борба с корупцията във висшите ешелони на властта. Това съобщи главният прокурор Никола Филчев след срещата с ръководството на БСП, където била обсъдена и възможност за създаване на фонда за борба с престъпността.

Неотдавна Филчев нападна управляващите всички институции, че подават най-малко информация за корупция, обвинителите проверявали основно сигнали на граждани.

През пролетта и президентът Първанов лансира идея за създаване на Агенция за борба с корупцията по върховете на държавата, която според него трябва да бъде равноотдалечена от всички власти, за да е безпристрастна в разследванията си. Тази идея обаче бе отхвърлена от управляващото мнозинство.

Решението на Филчев да сформира специално звено за разследване на корупцията по високите етажи идва след като под негово ръководство прокуратурата до момента не е дала на съд нито един действащ министър или високопоставен чиновник. Преди време дори се стигна до конфузна ситуация зам.главният прокурор Христо Манчев първо да обяви, че прокуратурата има данни за корупция сред действащи министри, а после да го поправят че ставало дума за бивши.

Филчев все още не е отстранил нито един от подчинените му прокурори за корупция, а двама бяха уличени в доклада на МВР за контрабандата във връзки с представители на организираната престъпност - с убития вече Константин Димитров-Самоковеца и с Иван Тодоров - Доктора.

За пореден път прокуратурата днес е поискала и получи подкрепа от ръководството на БСП за промени в Наказателно- процесуалния, Гражданско-процесуалния и Данъчно-процесуалния кодекс. С тях на прокурорите ще бъде възстановена възможността да спират приватизационни сделки, когато е засегнат държавния интерес, да сезират съда, той да се произнася по подобни сделки и да могат да искат разкриване на данъчни тайни.

Главният прокурор е информирал ръководството на БСП за подготвянето на инструкция за работата и взаимодействието на всички органи на предварителното производство, а също и за подготовката на проектозакон за борба с организираната престъпност и корупцията.

Анонсът, че ще се пише такъв закон дойде от прокуратурата, когато избухна последната вълна от показни престъпления в страната и се видя, че организираната престъпност няма респект от държавата.

След срещата с главния прокурор лидерът на БСП Сергей Станишев изрази недоволство, че при тридневната акция на МВР не са арестувани видни босове на групировки. Акцията бе разпоредена след сблъсък между МВР и прокуратурата за това по чия вина десетки престъпници са на свобода.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?