Спецпрокурърт на САЩ търси руска следа в бизнеса на Донлад Тръмп

Робърт Мълър

Специалният прокурор Робърт Мълър е поискал чрез съда документи от компанията "Trump Organization", чийто директор до 2017 г. бе американският президент Доналд Тръмп. Някои от документите са свързани с Русия, съобщи в. "Ню Йорк таймс", цитирайки двама осведомени източници.

Не са известни подробности около искането, но това е първият път, в който Мълър иска материали, които са пряко свързани с бизнеса на Доналд Тръмп.

Прокурорът разследва предполагаемите руски опити за оказване на влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 г. и дали е имало тайни договорки между Русия и сътрудници на Тръмп. Белият дом продължава да отрича да е имало "сговор" между предизборния щаб на Тръмп и Русия.

Поисканите чрез съда документи са най-новата индикация, че разследването, за което адвокатите на Тръмп по-рано твърдяха, че е пред приключване, ще продължи поне още няколко месеца, отбелязва "Ню Йорк таймс". Междувременно Мълър разшири разследването с проучване на това каква роля са имали чуждестранните пари при финансирането на политическите дейности на Тръмп. През последните седмици разследващите разпитаха свидетели, включително съветник на Обединените арабски емирства, за притока на техни пари в САЩ.

"Trump Organization" досега е сътрудничила на разследването в Конгреса на САЩ за евентуалната руска намеса в президентските избори през 2016 г. и е предоставяла документи. Затова и сега не се очаква компанията да се противопостави на искането на Мълър.

Споделяне

Още от Свят