Спецпрокуратурата предаде на съда седем митничари от пункта "Лесово"

Спецпрокуратурата предаде на съда седем митничари от пункта "Лесово"

Седем от митничарите от граничния пункт "Лесово", които бяха задържани по подозрения в корупция на 1 ноември 2014 г. вече са предадени на съда, съобщиха във вторник от спецпрокуратурата.

В специализирания наказателен съд вече е внесен обвинителен акт срещу бившия началник на Митнически пункт "Лесово" Димитър Колев, сочен като лидер на престъпната група, в която участвали шефовете на смени Георги Банев и Чавдар Дюлгеров, както и колегите им Димитър Шопов, Илия Илиев, Юрий Кузнецов и Йоланта Канчелян-Бозукова.

Според разследващите седмината са действали организирано от март 2014 г. до задържането им на 1 ноември 2014 г. "при строго разпределение на функциите на всеки от участниците и конспиративност".


"Първоначално Колев привлякъл в замислената от него схема приближените си началник-смени Банев и Дюлгеров. Те заели и най-високото място в йерархията на групата след ръководителя си. Задачата на началниците на смени била да събират, съхраняват и разпределят между участниците в групата в съответната смяна неправомерно получените суми. Инспекторите пък трябвало да мотивират преминаващите през пункта водачи, най-вече чужденци, да "почерпят", за да минат бързо и без щателна проверка, както и за да не плащат глоби за установени нарушения или такси за извънгабаритен товар", съобщават от спецпрокуратурата.

В обвинителния акт се сочи, че мизата за чуждестранни шофьори на леки коли била средно 20 лева, а от шофьорите на камиони – по 5 долара или евро "за кафе". При превозване на карго товари таксата за камиони с украинска, руска, молдовска или турска регистрация (от страни извън ЕС) таксата скачала до 400 долара, като по правило шофьорите поставяли парите в документите си за проверка.

"По описания начин, в зависимост от пътникопотока, в силните дни всяка смяна събирала между 10 000 и 20 000 лева, а в слабите – между 1000 и 2000 лв. Месечно събираните суми варирали между 50 000 и 80 000 лв. на смяна. Началниците на смени всекидневно прибирали събраното от инспекторите и го трупали на определено място, известно единствено на тях. Веднъж или два пъти месечно те преброявали събраните пари, разпределяли ги на участниците и им ги предавали – най-често в кафенета, на паркинги или в автомобили. Така шефът на пункта Димитър Колев получавал средно по 8000 - 10 000 лв. месечно от смяна (или около 30 000 - 50 000 лв. месечно), Банев и Дюлгеров взимали по 8000 - 10 000 лв., а останалите участници – между 2500 и 4000 лева", допълват разследващите.

Обвиненият като лидер на престъпната група Димитър Колев е под гаранция от 20 000 лева, Банев, Дюлгеров и Кузнецов са на свобода срещу гаранции от по 10 000 лева, Шопов – срещу 2000 лева, Илиев – 5000 лева, а Канчелян-Бозукова – 1000 лева.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?