Спецпрокуратурата приключва проверката срещу Кирил Петков до 15 декември

Кирил Петков, сн. БГНЕС

Докато лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков се опитва да формира правителство, спецпрокуратурата продължава проверката по казуса с гражданството му.

Срокът на проверката по сигнала срещу бившия служебен министър е удължен и тя ще приключи до 15 декември, съобщи говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев пред "Сега".

Той добави още, че по случая се очакват документи от КПКОНПИ, а такива от Конституционния съд вече са били получени.

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

На 13 октомври от прокуратурата съобщиха, че е образувана преписка по казуса с канадското гражданство на Кирил Петков след "сигнал по електронната поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление".

Към преписката е била присъединена и жалба от гражданин, която съдържа идентични твърдения.

На 27 октомври Конституционният съд излезе с решение, с което беше обявен за противоконституционен указът на президента Румен Радев в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков.

Конституционните съдии посочиха в мотивите си, че "се налага категоричен и еднозначен извод, че освобождаването на Кирил Петков от друго гражданство - в случая от гражданство на Канада е настъпило след назначаването му за служебен министър".

Споделяне

Още по темата

Още от България