Спецпрокуратурата разбила "голямо дружество за трафик на мигранти"

Арестувани са 17 чужденци, превеждали афганистанци до Сърбия

Снимка: БГНЕС

Седемнадесет души са задържани като част от организирана престъпна група за трафик на мигранти през България към Сърбия. Това е станало по време на акция на Специализираната прокуратура, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в понеделник. Чрез схемата месечно са били прехвърляни стотици души срещу огромна печалба за трафикантите.

Арестуваните са чужденци - временно пребиваващи или с бежански статут. Предстои съдът да гледа мерките им за неотклонение и да станат ясни точните обвинения, които ще им бъдат повдигнати.

По думите на Иван Гешев това е най-голямата разбита досега група за трафик на мигранти през България.

"За първи път виждаме толкова сложна, голяма и мащабна организация в България. Тя обхваща всички – от хазяи, до хора, които осъществяват транспорт, през хора, които посрещат, и хора, които координират. Това е едно голямо завършено търговско дружество за трафик на мигранти, което е незаконна дейност“, обобщи той.

Тя била прихваната от службите преди две години в рамките на международната операция "Халфакис".

"Групата набира хората в Афганистан, прехвърлят се през Иран, Турция. Групата, българската, посреща на турска граница съответните "клиенти" да ги наречем, кандидати, които искат да попаднат в Западна Европа, мигранти, незаконно се преминава турската граница, посрещат се, настаняват се в района на Свиленград, друга част от групата ги транспортира до София, до циганските махали във "Факултета" и "Орландовци", настаняват се в рамките на два, три дена и от там се транспортират към зелената граница на Сърбия", обясни Гешев схемата на трафика.

Заплащането е ставало по т. нар. метод "Хавала", каза Гешев и обеща подробна информация във вторник.

Арабският метод "Хавала" е анонимна и добре работеща система за преводи на пари без никакви документални следи

Гешев посочи, че начинът на плащане на целия канал за трафик на мигранти е бил различен, но става дума за десетки хиляди евро. "Не мога да кажа българската част от канала колко е взимала, но са поне по няколко хиляди евро на човек“, обясни той. Зам.-главният прокурор заяви, че към този момент няма доказателства, че собствениците на домовете, в които са били настанявани мигрантите, да са били част от схемата.

На въпрос дали има ли в нея замесени гранични полицаи Гешев отвърна, че има такива данни по делото и по тях се работи.

"Няма какво да си зариваме главата, че тази дейност няма как да стане без съдействието и логистиката на държавни служители. Това е истината. Да, такива групи се подпомагат от държавни служители най-вероятно срещу заплащане. Доколко и дали по този случай ще докажем такива хора, е въпрос на време“, коментира той.

Зам. главният прокурор обясни, че има много случаи в Специализираната прокуратура на групи, които касаят само гранични полицаи. "Аз се сещам поне за 4 досъдебни производства на гранични полицаи, занимаващи се точно с това – осигуряване на логистика за преминаване през границата с Турция примерно. Мисля, че има и 1-2 групи на сръбската граница. Така че това е неизбежна част от натиска на парите – тази дейност е високо доходоносна, плащат се много пари в Афганистан, за да можеш да стигнеш до Западна Европа. И логично е, когато има голям финансов натиск да се поддадат някои държавни служители и някъде да има корупционни престъпления“, обясни Гешев.

От Специализираната прокуратура допълниха, че продължават претърсванията, изземвания и разпити на свидетели в София и селища в Ямболско и в Бургаско.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?