Спецпрокуратурата съзря спасение в раздухания от ИТН скандал с Татяна Дончева

Спецпрокуратурата съзря спасение в раздухания от ИТН скандал с Татяна Дончева

Спецпрокуратурата се активизира с проверка по твърденията на Тошко Йорданов и Радостин Василев от "Има такъв народ", че Татяна Дончева (ИБГНИ) се е опитала да разцепи парламентарната им група. Ключови са намеците от ИТН, че Дончева е била готова да предложи солидната сума от 500 хиляди лева на техни депутати да подкрепят правителство с мандата на ИБГНИ.

Развитието на събитията устройва напълно главния прокурор Иван Гешев, който се бори за спасяването на спецсъда и спецпрокуратурата, чието закриване се готви да разгледа настоящият парламент. Раздуханият от ИТН скандал пък е в съответствие с опита им да се представят като невинни мъченици и жертви на останалите партии. Според твърденията на ИТН скандалните събития са се развили на 12 август, когато казусът с проваляния правителствен мандат на партията окончателно приключи. Не е ясно защо хората на Трифонов са чакали толкова време, за да разгласят случая.

Спецпрокуратурата разследва търговия с влияние

Пресцентърът на Специализираната прокуратура съобщи лаконично във втроник, че проверката е по повод "изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-тото Народно събрание". Единствено случаят с Дончева отговаря на описаното, въпреки че никой от участниците в скандала не твърди, че са обещавани или давани пари.

Проверката ще се извърши от прокурор и няма да бъде възлагана на разследващ полицай. Държавното обвинение ще се фокусира върху работна хипотеза за търговия с влияние. Не е ясно какво точно влияние може да окаже Дончева върху поведението на депутат от друга партия, която разполага с най-голямата парлементарна група.

В събота председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов съобщи, че Дончева е предлагала 500 хил. лв. на представител на партията на Слави Трифонов в опит да я разцепи. Сумата "500 К" била изписана на листче, което Дончева държала, но така и не го дала на депутат от ИТН.

Татяна Дончева веднага отрече да е говорила с някого от ИТН за пари. В понеделник вечерта Йорданов разкри и кой е въпросният депутат – Радостин Василев.

Василев разказа в предаването "Студио Хъ" на партийната телевизия 7/8, че Дончева го е убеждавала да отцепи част от групата на ИТН, за да се състави правителство, ако президентът връчи третия мандат на "Изправи се БГ! Ние идваме".

Дончева отхвърли твърденията на Василев и Иванов и се закани да ги съди.

"Разговор между мен и Радостин Василев има, но той не е с такова съдържание. Никакви разговори на тема за пари. Какво е "500 к" според вас? Нито помня дали съм писала, нито дали съм имала листче. Как според вас се убеждават тези хора, че трябва да има правителство, че трябва да участват в това – с разговор. Ще си търся правата по съдебен ред и срещу Тошко Йорданов, и срещу Радостин", каза Дончева.

Никой не ми е предлагал подкуп

По-късно самият Радостин Василев обаче заяви, че никой не му е предлагал подкуп, нито има листчета в себе си. Всичко било интерпретация на разговора с Дончева.

"Когато стана ясно, че няма да реализираме кабинет, получих поредица от обаждания от г-жа Татяна Дончева, с която се познавах бегло преди това, защото тя е наказателен адвокат на клиенти, на които аз съм граждански адвокат. Познавахме се професионално, но не и лично. Потърси ме 2-3 пъти по телефона, среща ме в Народното събрание и ме помоли да се видим на дискретно място. Съответно аз веднага ти споделих (на Тошко Йорданов- бел.ред.)", каза Василев в понеделник в ефира на 7/8 ТВ.

Той разказа, че на 12 август Татяна Дончева отишла в офиса му, за да го убеждава да разцепи групата на ИТН:

"Г-жа Дончева започна отдалеч, че вярва, че в ИТН има нормални 50 души, които да избутат сценаристите в ъгъла, защото те пречели на това да се формира кабинет. Изслушах я. Разказа, че трябва да ви отстраним от ръководството и тогава ще се получат нещата с тази партия и тогава ще се работи добре".

По думите му тя държала листче, на което пишело "500 к" и отдолу дописала имената на знакови лица на партията.

Радостин Василев призна, че Дончева не му е предлагала пари словесно, нито му е показвала листчето пред лицето. "Аз като адвокат не мога да кажа, че тя ми е предлагала подкуп. Разказвам историята 1:1, хората сами си правят изводите", каза той.

Изводът на неговия съпартиец Тошко Йорданов бе, че Дончева е предлагала пари на депутатите от ИТН, за да напуснат парламентарната група.

Трифонов: Василев е готов на детектор на лъжата, ако и Дончева се яви

"Едва ли има депутат в българския парламент, който би напуснал групата си и би изневерил на своите избиратели, само заради милите очи на Татяна Дончева или заради симпатичния ѝ тревненски диалект", написа лидерът на ИТН Слави Трифонов във Фейсбук.

Той се възмути, че политическите противници на ИТН не намират действията на Дончева за скандални: "Според тях няма нищо мерзко и престъпно в действията на Татяна Дончева. Татяна Дончева е пич, щото "виж как хубаво плюе по чалгаря Слави Трифонов". Тя е в бели дрехи, а в черни сме пак ние, удобните обичайни виновници напоследък - аз, Тошко Йорданов, Радостин Василев и всички от ИТН."

Трифонов упреква и "голямата част от така наречените "медии", които, по думите му, "също не намират никакъв проблем в действията на Дончева", а това било разбираемо, защото "тези така наречени "медии" са слуги на същите тия наши политически противници."

"Убеден съм, че ако Радостин Василев беше отишъл при Татяна Дончева, за да отцепва депутати от "Изправи се БГ! Ние идваме!" и да сипе помия по кого ли не, тогава виновникът щеше да е Радостин Василев, респективно аз. Дори не мога да си представя каква омраза и жлъч щеше да се сипе", написа още Трифонов.

Шоуменът смята, че промяната в България е възможна, "ако хора като Татяна Дончева бъдат отстранени от политическия живот."

"ГЕРБ и ИТН като ансамбъл за синхронно плуване"

"Прокуратурата се самосезира по абсурдни небивалици - ГЕРБ и ИТН са като ансамбъл за синхронно плуване, включи се и главният прокурор", коментира председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова.

Тя свърза раздухания от ИТН скандала с дебатите за закриването на специализираното правосъдие:

"Много показателно е, че в момента, в който правната комисия и парламентът се занимават със закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, те се самосезираха именно срещу депутат, който е острие на искането да бъдат закрити тези структури."

Самата Татяна Дончева обясни, че целта на Трифонов е нейното отстраняване от политиката:

"Между другите политици и политически партии да бъдат създадени отношения на подозрителност и недоверие, които да не позволяват постигане на съгласие за каквото и да било. За нас е маловажно в полза на кого работи Слави Трифонов. Важна е истината. Ангажирането на специализираната прокуратура с проверката най-вероятно ще осуети и този път закриването ѝ. Но тя дава възможност да предоставят "доказателствата", които твърдят, че имат."

Хаджигенов: Шлаката да отива в канала

Депутатът от ИБГНИ Николай Хаджигенов, който отдавна е в неприкрита вражда с Дончева, направи следния коментар:

"Това показва защо този парламент трябва да приключи колкото се може по-скоро. Като никога съм съгласен с "Има такъв народ" и Слави Трифонов, че трябва да има избори, за да може част от тази шлака да отиде там, където ѝ е мястото, а именно в канала."

Според разказа на Радостин Василев по време на разговора Дончева казала по адрес на Хаджигенов, че е "пе****ст с три деца и е действащ агент на ДАНС".

Пред журналисти Хаджигенов не уточни кого визира под "шлака". "Ние не сме си близки с Татяна Дончева, нито в политически, нито в никой друг смисъл. Така че не разговаряме често и не ми е споделяла нищо", каза той в отговор на въпрос дали е бил запознат с разговора между Дончева и Василев.

И Ива Митева на фронта на срещу Дончева

"Промяна няма да се случи, докато такъв тип политици участват в управлението. Аз открито казвам – не на интригите в политиката, да на смелото и честно говорене", коментира председателят на парламента Ива Митева (ИТН). Тя обяви, че вече не разговаря с Дончева, която "още в 45-ия парламент се опита дори да кадрува".

"Първото нещо беше да ми предложи началник на личен състав", каза Митева, без да уточни защо е чакала толкова време, за да нападне зам.-председателя на НС Татяна Дончева.

"Г-жа Дончева директно ми е казвала, че трябва да подкрепим един такъв кабинет, че трябва да участваме и че не трябва да се ходи на избори. Г-жа Дончева е доста директна в говоренето си", каза още Митева, но не се разбра какво укоримо има в това.

ГЕРБ иска бързо разпускане на НС или комисия "500 К"

ГЕРБ също използва казуса, но с искане президентът час по-скоро да разпусне НС. "Ако президентът Радев удължи по изкуствен начин живота на настоящия парламент, ГЕРБ-СДС ще внесе искане за създаване на анкетна комисия, която да разгледа случая със скандала между ИТН и Татяна Дончева", закани се в декларация от името на ГЕРБ депутатът Тома Биков.

По думите му скандалът между ИТН и Дончева е "логичен завършек на провала на втори пореден парламент да излъчи правителство на т.нар. партии на промяната".

"До момента има един очевиден публичен факт. Той е, че на най-високо политическо ниво, хора които преди изборите твърдяха, че ще управляват заедно, си отправят тежки обвинения, които или трябва да бъдат доказани или ако са лъжа трябва да бъде понесена политическа отговорност. Ако господин Йорданов и господин Василев казват истината, то госпожа Дончева няма място в политиката и обратно, ако те са излъгали, то мястото им не е нито в тази зала, нито в политическия живот, чиято единствена сила се състои в доверието на обществото. Казано с прости думи – една от двете страни лъже и и трябва да направим всичко възможно истината да излезе на бял свят", обобщи Биков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?