Спецпрокуратурата внесе в съда делото "Килърите 3"

Специализираната прокуратура внесе в съда делото срещу т.нар. група за мокри поръчки "Килърите 3", известна още и като "пернишките килъри". Нейните членове за обвинени в убийства, трафик на наркотици и хора, както и лихварство.

 

Обвинителният акт е срещу сочените за лидери на група Васил Василев (известен като Бай Васо - баща на пернишкия подземен бос Райко Кръвта) и Милчо Петров. Участниците в групата са още Борислав Николов, Иван Цветков, Йордан Костадинов, Георги Георгиев, Димитър Начков, Евгени Миленов, Марио Арнаудов, Калоян Томов, Мартин Николов и Мария Василева.

 

Единствената жена в група е съпруга на сочения за тартор Васил Василев. Мария Василева е обвинена в незаконно притежание на огнестрелно оръжие.

 

Бащата на Райко Кръвта ще отговаря още за подбуждане към умишлено убийство на Теодор Неофитов и за незаконно притежание на огнестрелно оръжие. За извършител на убийството се сочи Милчо Петров.

 

На Борислав Николов е повдигнато обвинение за незаконно притежавани устройства за подслушване. У него са намерени дигитален часовник със скрити микрофон и камера, както и дигитална химикалка с камуфлирана видеокамера.

 

Акцията по задържането на голяма част от сочените за членове на "Килърите 3" бе проведена в средата на август миналата година. Според обвинението групата е действала от 2004 г. до 16 август 2013 г. в Перник, Радомир и София.

 

Малко след провеждането на операцията главният секретар на МВР Светлозар Лазаров създаде големи очаквания, че с дейността на "Килърите 3" могат да се обяснят някои от най-шумните поръчкови убийства на Прехода.

 

Той обясни, че разследващите са събрали оперативни данни, че разбитата наскоро пернишка банда е съпричастна към убийството на боса на ВИС-2 и "ВАИ Холдинг" Георги Илиев. Лазаров поясни, че става дума за "данни, а не за доказателства", но не каза на широката публика каква разлика прави между двете думи.

 

От внесения в съда обвинителен акт се разбира, че няма ни "данни", ни "доказателства" за подобно нещо.

 

Задържането на голяма част от "Килърите 3" стана, след като властите откриха тленните останки Теодор Неофитов, известен като Ханс.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?