Спецпрокурори на бунт срещу началника си

Шефската позиция на Светлозар Костов изглежда безвъзвратно загубена

Светлозар Костов, сн. БГНЕС

Девет от общо 14 прокурори в спецпрокуратурата са поискали от Висшия съдебен съвет да вземе мерки срещу техния началник Светлозар Костов, защото са се почувствали обидени от изказванията му през последната седмица, съобщи сайтът "Правен свят". Те са настояли пред кадровиците на Темида да бъдат преместени в друга прокуратура, ако ВСС реши да не накаже шефа им. Конкретната причина са политическите изказвания на известния с делото "Октопод" след загубата на битката му за шеф на горестояща прокуратура.

Столът на Костов бе разклатен със смяната на ръководството на прокуратурата. Запознати със ситуацията обясниха пред Mediapool, че той е в лоши отношение с дясната ръка на Сотир Цацаров Борислав Сарафов. Работата на институцията търпи критики още след спорното ѝ създаване по време на управлението на ГЕРБ. Причина са многото върнати от съда дела, а малкото постигнати присъди в голямата си част са плод на споразумения с подсъдимите.

Решителният удар срещу него бе извършен с пълната проверка на работата на спецпрокуратурата, разпоредена от Сотир Цацаров. Тя показа, че институцията се проваля напълно при разследването на данъчните дела. На този фон Светлозар Костов се оказа кандидат за шеф на горестоящата Специализирана апелативна прокуратура в много лош момент. Той загуби катастрофално от конкурента си Даниела Попова без да получи и един глас в своя полза.

Нервите на прокурора по шумното дело "Октопод" не издържаха и той обвини за неуспеха си промяната в конюнктурата, т.е. смяната по върховете на изпълнителната власт и прокуратурата.

Сотир Цацаров, който ясно показа, че не е доволен от Костов, лесно парира "конюнктурните" обвинение на прокурора. Той заяви преди ден, че явно Костов е разбирал, че е работил в определена друга конюнктура преди това.

Писмото на деветимата спецпрокурори може да се приема за последния удар срещу шефа им. Те обясняват, че не са съгласни и с нападките на Костов срещу ВСС за "непрозрачен" и "нечестен конкурс за административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, в който били впрегнати лобита и интереси, пречещи да бъде избран той".

Прокурорите пишат до ВСС, че кадровият проблем на спецпрокуратурата е "свързан изцяло с личностните качества и особености на нейния ръководител и с методите му на работа и отношение към хората“. Те смятат, че Костов многократно е погазвал Етичния кодекс, както с поведението си към подчинените, така и с издаваните от него разпореждания и заповеди.

Според неофициална информация Светлозар Костов научил почти веднага за изпратеното писмо и във вторник свикал събрание на обвинителите от спецпрокуратурата. На него поискал да разбере кои са авторите на писмото и кой го е подписал, заявил, че "виновниците" трябва да се явят на следващия ден сутринта в кабинета му. Дори заплашил, че ще започне да "рови" в компютрите им, за да разбере на кой от тях е писано писмото.

Шокирани от поведението му, обвинители от спецпрокуратурата отново се обърнали към ВСС. В сигнал до съвета те заявяват, че спрямо тях е упражнен недопустим психологически натиск, микроклиматът е отровен и че това събрание е прелюдия към лов на вещици. Изтъкват, че стилът на работа на Костов и поведението му са в нарушение на Етичния кодекс и призовават ВСС да вземе незабавни мерки, в противен случай настояват незабавно да бъдат преместени в други прокуратури в софийския район.

Пред "Труд" Костов казва, че не е запознат с писмото и отказва коментар.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?