Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Спецпрокурорите ходатайстват пред Цацаров за по-добри условия в спецсъда

0 коментара
Спецпрокурорите ходатайстват пред Цацаров за по-добри условия в спецсъда

Съдиите от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд работят в "крайно лоши материално-битови условия" и при липса на достатъчно съдебни зали, в които да провеждат заседания.

"Сградата (като площ и вътрешно разположение) е била адекватна за първоначалното свое предназначение, но това положение отдавна е отминало. В момента тя е напълно несъответна на обема на работа на специализираните съдилища и прокуратури. Площта на кабинетите на магистратите не съответства на нормативноустановените изисквания към квадратурата и разполагаемото работно пространство."

Тези констатации изненадващо се появиха в отворено писмо не на съдии, а на обвинители от двете инстанции на спецпрокуратурата, при това адресирано не до Висшият съдебен съвет (ВСС), например, а лично до главния прокурор Сотир Цацаров. Отвореното писмо е разпространено от пресцентъра на спецпрокуратурата по повод влезлите в сила промени на Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които всички дела за корупция по високите етажи на властта бяха прехвърлени за разглеждане от Софийския градскис ъд (СГС) в спецсъда.

"Мотивирани сме на първо място от дълбокото разбиране за това, което българското общество и гражданите очакват от нас, а именно – реални резултати в борбата с организираната престъпност, а вече и с корупцията по високите етажи на властта. Осъзнаваме, че това няма как да се случи при липса на сътрудничество между институциите и органите на съдебната власт. За съжаление примери в тази насока не липсват през последните години особено вътре в съдебната власт. Считаме, че липсата на колегиални отношения както вътре в съдебната власт така и в контактите с правоохранителните органи и адвокатурата са един от основните проблеми за функциониране на наказателното правосъдие, и то основно в град София", обясняват подбудите си спецпрокурорите с уточнението, че от липсата на колегиалност "интерес има само престъпността, но не и гражданите на Република България и логично се създава чувство за несправедливост в нашето общество".

Те си обясняват липсата на справедливост в обществото основно с материалните проблеми на спецсъда, който се оказа натоварен с очакванията да чете присъди, освен срещу едрата организирана престъпност, и срещу корумпираните представители на властта в страната.

"Няма обаче как да има такива очаквания от съд, който работи при ужасяващи материални условия и тежки кадрови проблеми. В немалка степен това касае и нас – прокурорите. В такива условия не работи нито един български съд, още повече такъв с национално значение. В същото време, резултатите от работата ни – на колегите съдии и нашата, срещат положителна оценка както в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка, така и в Независимия анализ на прокуратурата", продължава писмото до Цацаров, което е определено от авторите му, като "израз на уважението, което изпитваме към съдийската професия".

Прокурорите припомнят, че след последните промени в ЗСВ Прокурорската колегия на ВСС е предприела действия за увеличване състава на магистратите и помощниците им в спецпрокуратуратам, но това не се е случило по отношение на спецсъда, в който към момента има 18 щатни бройки за съдии.

"Към момента работещите в специализираните органи магистрати и съдебни служители се помещават в една и съща сграда, която освен от тях се използва също и от служителите и администрацията на Държавната комисия по сигурността на информацията. Въпреки напълно усвоената площ на сградата, нейният капацитет многократно е превишен. Към момента, без каквото и да е преувеличение, крайно лошите материално-битови условия създават предпоставки за неспазване дори на минималните изисквания към здравословните и безопасни условия на труд", отбелязват обвинителите, подчертвайки, че четирите съдебни зали са крайно недостатъчни за разглеждането на все по-големия брой дела и заседания по мерките за неотклонение на задържаните, които са се увеличили 3.5 пъти през 2016 г.

Като друг проблем пред спецсъдиите, колегите им от спецпрокуратурата посочват нуждата от съдебан контрол по време на разследванията, включващ "огромен по обем брой искания за разрешаване, съответно за одобряване, на извършените действия по разследване".

"На следващо място, националната значимост на СпНС и в частност екстериториалната му компетентност, налага нерядко съдиите да бъдат продължително командировани за извършване на разпити пред съдия или изнесени съдебни заседания в страната. Всичко това идва да покаже, че наред с рутинната дейност по разглеждане на пренесените в съдебна фаза наказателни производства, съдиите от СпНС извършват и дейност, която макар и свойствена за всеки първоинстанционен съд, в този случай е в безпрецедентен обем. Това довежда в нередки случай до създаване на условия за поставяне под съмнение ефективното извършване на разследване, тъй като евентуално забавеното издаване на разрешение за извършване на принудителни действия по разследването – макар и обосновано от обективна невъзможност, каквато е прекомерната натовареност – не е в държавен и обществен интерес."

Като пример в тази посока авторите на писмото посочват, че често при разглеждане на мерки за неотклонение много преди изтичането на 72-часовия максимален срок за задържане с прокурорско постановление "съдът е принуден да се произнесе дори и след работно време, единствено поради обстоятелството, че за следващия ден или денят след него не са налице свободни съдебни зали".

"Настоящото обръщение към Вас, цели да изрази призив ЗА СЪДЕЙСТВИЕ на подписалите го магистрати и изпитваната несигурност към бъдещата дейност на специализираните органи на съдебната власт. Макар и осъществяващи различна дейност: прокуратурата – по повдигане и поддържане на обвинение и надзор за законност, а съдът – по правораздаване, и двата органа като част от единната съдебна власт преследват едни и същи цели, а именно защита правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата", обръщат се прокурорите към Цацаров.

Писмото им завършва с призив да съдейства за разглеждането на тези проблеми и решаването им от ВСС "в рамките на законовите възможности по поставените нетърпящи отлагане проблеми".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.