Спецсъдът даде ход на делото срещу Ченалова от петия опит

Спецсъдът даде ход на делото срещу Ченалова от петия опит

След четири неуспешни опита на прокуратурата да съди бившата съдийка Румяна Ченалова, на петия спецсъдът успя да даде ход на процеса.

Няколко съдебни състава досега връщаха обвинението на разследващите заради допуснати редица нередности. В петък Ченалова и адвокатите ѝ отново изтъкнаха, че голяма част от нарушенията не са поправени. Бившата съдийка е подсъдима за престъпление по служба и документ с невярно съдържание.

Въпреки това, съдът призна, че в обвинението има пропуски, но не са от такъв мащаб, че дао да препятстват старта на процеса. Така обвинителният акт отговарял на минималните изисквания, макар да бил доста схематичен.

Ченалова е обвинена в престъпление по служба и документно престъпление, извършени докато гледала дело между фирмата "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" и Националната електрическа компания (НЕК). Според прокуратурата бившата съдийка и основен участник в записите от "Яневагейт", е ощетила държавната компания.

В обвинителния акт бяха описани 14 отделни деяния, сочени като продължавано престъпление по служба, тъй като били в нарушение на Закона за съдебната власт и Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Прокуратурата твърди, че Ченалова не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси за над 434 000 лв. Като щети за НЕК бяха посочени направените впоследствие запори, а като облага за ОЕТ – неплатените такси. Документното престъпление на Ченалова пък е свързано с поправка на протокол от заседание по същото дело, смята обвинението.

След като казусът му бе прехвърлен с промените в НПК, спецсъдът не успя да даде ход на процеса при първия си опит, тъй като един от адвокатите на Ченалова не бе получил в срок всички материали. На второто си заседание магистратите решиха, че в обвинителния акт има твърде много неясноти и нарушения.

Именно в тази посока направи искане и самата Ченалова, изреждайки пред съда подробно пропуските на държавното обвинение, които бяха установени още от СГС и САС преди смяната на подсъдността на делата срещу магистрати и за корупция. Очевидно обаче спецпрокуратурата не бе сметнала за необходимо да поправи обвинителния акт след първоначалната му "катастрофа" в градския съд.

"Тотално е игнорирано производството по ГПК. Всичко, което е записано в обвинителния акт, показва очевидно непознаване на процесуалния закон. Прокуратурата си позволява да скача от норма в норма... Твърдят, че има пострадали от извършеното от мен престъпление. Кои са тези пострадали? Значи те и НПК не познават. Пострадалият участва в съдебната фаза на процеса. Съдът трябва да го призове", коментира след прекратяването на делото в края на м.г. Ченалова.

Един от пропуските в разследването, посочени от съда досега бе, че разследващите едновременно твърдят, че бившата съдийка не е изпълнила служебните си задължения, а в същото време ги е нарушила, което води до вътрешно противоречие в обвинителния акт.

Споделяне

Още от България