Съмнения за процесуален хаос по делото срещу Сако

Спецсъдът награди с домашен арест разговорлив рецидивист

Заобикаляйки новия НПК "обикновени" разследващи се явиха на мярката на десетима задържани

Сако по време на заседание по старото си дело за друга наркобанда.

След над 6-часово заседание, продължило до полунощ в понеделник, спецсъдът използва по нестандартен начин предвидената в НПК възможност за постановяване на по-лека присъда на подсъдим, който съдейства на разследването, и определи "домашен арест" на рецидивиста Веселин Христов, арестуван в петък като част от наркобандата на Стефан Бонев-Сако.

Магистратите взеха това решение, въпреки че записаха в мотивите си, че за всичките общо 10 обвиняеми са събрани достатъчно данни, че са извършили това, в което са обвинени, както и че има опасност да извършат ново престъпление ако излязат на свобода. По отношение на Христов обаче, спецсъдът заключи, че домашният арест е достатъчно сигурна мярка.

Пет часа преди началото на заседанието той бе скоропостижно разпитан в сградата на столичната ул. "Черковна" и разказа за структурата на престъпната група, която според прокуратурата е сформирана от Сако и ръководена от Милен Даврански. По неофициална информация на Mediapool Христов е разказал кой от обвиняемите за кои наркорайони в София е отговарял и какви пари е отчитал. Заявил е и обаче, че никога не е присъствал на "зареждането" на дрога, а просто е чувал за това.

В крайна сметка, благодарение на тези показания, наблюдаващият обвинител от Софийската градска прокуратура (СГП) Никола Невенчин поиска от спецсъда да наложи единствено на Христов "домашен арест", въпреки че във внесеното часове по-рано искане за налагане на постоянни мерки на обвиняемите той също трябваше да остане зад решетките. Веселин Христов се оказа и единственият сред "колегите си", който има доста опетнено съдебно минало с няколко присъди.

Началото на заседанието бе белязано от няколко нетипични събития, като първо спецсъдът отдели 20-на минути, за да подрежда десетимата обвиняеми в реда, в който имената им бяха изписани в искането на прокуратурата. Това сериозно затрудни съдебната охрана, тъй като мерките се гледаха в най-малката зала, пълна с адвокати и роднини на заподозрените.

След като безсмисленото пренареждане на арестантите приключи, магистратите пожелаха защитниците им също да се наредят и да пледират според реда в искането. Тогава се оказа, че първият обвиняем е именно Христов, но адвокатът му Станиш Златков липсва. След последвалото телефонно обаждане до адвоката стана ясно, че той изобщо не предполагал, че ще се гледа мярка и на клиента му и вече се е прибрал вкъщи. В крайна сметка след още около половин час заседанието бе подновено.

Без да влиза в никаква конкретика прокурор Невенчин изброи обвиняемите, като обясни, че според събраните доказателства (показанията на четирима свидетели, от които един таен - бел. ред.) има обосновано предположение, че от януари до октомври 2011 г. групата е разпространявала наркотици в столицата. Заяви и, че има опасност всеки един от тях да извърши ново престъпление.

"За Веселин Христов считам, че адекватна се явява мярката "домашен арест", като се има предвид неговото процесуално поведение - допринася и ще допринася за разкриването на обективната истина", завърши пледоарията си прокурорът.

След това защитниците и на десетимата заподозрени оспориха достоверността на събраните доказателства, тъй като по думите им в тях има сериозни противоречия за ролята на обвиняемите като членове на групата. Освен това в постановленията за привличане на десетимата като обвиняеми е записано, че Милен Даврански е сформирал и ръководил бандата, а Сако изобщо не фигурирал. Няма го и името на друг от задържаните - Гочо Гочев, на когото според защитата също е била предложена сделка, но в крайна сметка е бил "измамен", тъй като е получил и обвинение и искане за постоянен арест.

Адвокатът на Сако Стефан Анев посочи, че според обвинението на клиента му, той е "образувал вече образувана група". Освен това обяви, че показанията на Христов са пълна измислица, тъй като според тях Бонев и Даврански се видяли през декември 2010 г. в градинка до бул. "Черни връх" и там образували групата. "По това време обаче моят клиент беше в ареста по друго обвинение по друго досъдебно производство", добави адвокат Анев.

Става въпрос за делото срещу Сако и Красимир Маринов-Големия Маргин, по което двамата действително престояха няколко месеца зад решетките. Това разследване бе образувано от СГП, след като обвинителите не успяха да съберат никакви доказателства в подкрепа на тезата си, че братът на Красимир Маринов - Николай, известен като Малкия Маргин, е поръчителят на убийството на радиоводещия Боби Цанков, извършени в началото на 2010 г.

Защитникът на Даврански Иво Найденов пък поиска от спецсъда да прекрати производството и да освободи задържаните, тъй като в нарушение на новите разпоредби на НПК по делото са работели прокурор от СГП без да е командирован, както и оперативни работници от СДВР, които също нямат заповед от вътрешния министър да се включат в специализирания разследващ екип. Според член 411Б от НПК на заседания в спецсъда се явяват само обвинители от спецпрокуратурата, а по разследванията работят спецследователи.

Магистратите обаче отхвърлиха това искане с мотива, че делото е образувано през май 2011 г. и към този момент се явява висящо, а според закона тези производства се довършват от органа, който ги е започнал без да е необходима специална заповед.

Така на обвиняемите Веселин Димитров, Христо Ангелов, Светослав Костакев, Гочо Гочев, Даниел Ангелов, Владислав Георгиев, Любен Стефанов, Милен Даврански и Стефан Бонев бе наложен постоянен арест. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния спецсъд на 20 февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от България