Спецсъдът наложи мярка "Домашен арест" на плевенския прокурор Димитър Захариев

Димитър Захариев

Специализираният съд наложи мярка "Домашен арест" на обвинения за участие в организирана престъпна група прокурор от Плевен Димитър Захариев. На надзирателя Мирослав Минков, който беше задържан в паралелна акция, му е наложена мярка "подписка". Това съобщиха от пресцентъра на съда, цитирани от БТА в четвъртък.

Във вторник, прокуратурата задържа и обвини Захариев за участие в престъпна група и за изнудване на лекар. Минков е обвинен в заплаха за убийство на мъжа на негова колежка и участие в същата престъпна група.

При старта на делото, покурорът представи данни, че Захариев е управлявал охранителен бизнес в Плевен. Това е ставало чрез подставени лица, заедно с обвиняем по друго дело, Камен Балбузанов - Куката. Групата е оказвала натиск на търговци да бъдат охранявани от конкретна фирма, според обвинението.

Димитър Захариев заяви пред съда, че твърденията на прокуратурата са неоснователни и няма доказателства за престъпление. По думите му прокуратурата се опитва да го дискредитира. Обвиняемият отбеляза, че срещу него няма постъпила нито една жалба, както и че свидетелските показания не сочат да е заплашвал или изнудвал някого. Той помоли съда да го освободи срещу подписка.

Другият обвиняем, Минков, обясни, че е разказал на колежката си информация, която е чул в заведение, а не е заплашил мъжа ѝ. По думите му, той е в приятелски отношения със семейството. Адвокатът му посочи, че прокуратурата не е дала доказателства за участие на Минков в престъпна група, както и че показанията на свидетелите на заплахата за убийство са разнопосочни.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?