Спецсъдът не е издавал разрешения за подслушване на служебния премиер

Снимка: БГНЕС

Спецсъдът не е издавал разрешения за подслушване на служебния премиер Стефан Янев, нито на "политически ангажирани фигури", заявиха от там. В съдилището е направена проверка, след като миналата седмица първо съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов, а впоследствие и вътрешният министър Бойко Рашков обявиха, че са били подслушвани политици. Това бе потвърдено и от самия Янев.

От проверката е "установено, че от СНС не е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо настоящия министър-председател на Република България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите", пише в съобщението.

За да бъде подслушван един човек не е задължително по отношение на него да има издадено разрешение. Често пъти човекът "случайно" протича при следене на друг, с когото си говори. Типичен пример в това отношение бе подслушването на бившия командир на ВВС ген. Цанко Стойков. Той бе следен в рамките на прокурорско разследване, но бяха записани и разговорите му с президента Румен Радев. След това записите бяха пуснати от прокуратурата с цел да се удари държавният глава.

Според Атанасов подслушването на политици е било вършено от три звена – "Вътрешна сигурност" и ГДБОП в МВР и антитерористично звено в ДАНС. Рашков пък заяви, че СРС-тата са били прилагани от Държавна агенция "Технически операции".

Тя бе създадена преди години с цел да се извади подслушването от командването на МВР. Тази промяна бе представена като гаранция срещу злоупотреби. В същото време обаче ДАНС запази техническата си дирекция за подслушване, т.е. агенцията може сама да прилага СРС-та.

Миналата седмица вътрешният министър обяви, че сваля доверието си от шефа на "Вътрешна сигурност" Стефан Банков, но няма да го уволнява, а ще го премести на друга длъжност. Рашков намекна, че тази дирекция също е замесена в скандала, но не даде подробности.

От ГЕРБ твърдят, че скандалът е активно мероприятие. Бившите управляващите посочват, че не са дадени никакви доказателства и искат всичко да се разсекрети. От "Демократична България" пък попитаха дали експремиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев са знаели какво се случва.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?