Спецсъдът не успя да даде ход на делото срещу Петър Москов

Една от съдебните заседатели си направи самоотвод от процеса

Спецсъдът не успя да даде ход на делото срещу Петър Москов

Специализираният наказателен съд не успя да даде ход на делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, заместника му Адам Персенски и трима служители на държавното дружество "Бул Био" ЕООД за ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф".

Причина за отлагането на разпоредителното заседание бе, че една от съдебните заседателки се оказа вещо лице по административни дела между "Бул Био" и Агенция "Митници" и си направи самоотвод от процеса.

Освен това призованото като потърпевш от сделките за ваксините финансово министерство бе изпратило писмо, в което посочваше, че няма никакви претенции към подсъдимите, тъй като ощетено е било Министерството на здравеопазването (МЗ), защото е самостоятелен разпоредител на бюджетни средства.

Наред с това защитата на Москов и Персенски поискаха допълнително време, за да се запознаят с всички материали по делото. Така, спецсъдът отложи делото за 18 юни, когато ще направи нов опит да му даде ход.

Москов отговаря пред съда за това, че на 9 юли 2015 г. приел като дарение от турското здравно ведомство 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим" и 100 хил. дози ваксина за Хепатит Б – "Еувакс Б". Те обаче не били разрешени за употреба у нас. Така, според прокуратурата, Москов ощетил бюджета с над 325 000 лв.

Второто обвинение срещу Петър Москов е за това, че на 27 ноември 2015 г. улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" в размер на над 427 000 лв. с ДДС.

"Това беше единственият възможен път, който да защити здравния интерес и да има на разположение ваксини за имунизационния календар. От друга страна това се оказа и изгодно от финансова гледна точка за държавата решение. Цялата тази гадост, която българските родители на малки деца бяха принудени да изслушат и вероятно да изживеят, сега вече и от поддръжниците ѝ престава да бъде разказ. Сега вече разказът е затова дали държавата е ощетена с нещо. Ощетяването изглежда като това, че Министерството на здравеопазването е внесло ДДС в републиканския бюджет", коментира Петър Москов пред медиите в понеделник.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?