Спецсъдът не успя да даде ход на делото за атентата в Бургас

Специализираният наказателен съд не успя да даде в понеделник ход на делото за атентата на бургаското летище "Сарафово" от 18 юли 2012 г., при който бяха убити петима израелски туристи и българският им шофьор Мустафа Кьосев, а други 38 бяха ранени.

Причината бе, че по-голямата част от пострадалите свидетели бяха нередовно призовани, тъй като са граждани на Израел и съдът така и не бе успял да се свърже с тях. Така казусът бе отложен за 10 ноември.

Дотогава израелският адвокат, присъстващ в понеделник в съдебната зала, трябва да се опита да организира идването на всички пострадали свидетели, за да може тази част от тях, които са роднини на жертвите, да заявят дали искат да участват и като страна в процеса.

Задочно подсъдими по делото са Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан, които са обявени за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол, но местонахождението им все още не е установено. Те са обвинени като помагачи на Мохамед Хасан ел Хюсейни, който се самовзриви.

Според обвинителния акт тримата са целели да създадат смут и страх в населението на България и Израел, като така са застрашили националната ни сигурност. Фарах и Хасан се представляват пред спецсъда от служебно назначени адвокати.

"Още нямам точно убеждение, тъй като материалът, който изчетохме, е доста голям, но в съдебното следствие се разкриват много допълнителни неща, които ще изяснят становището ми. Аз още не съм убедена точно какво ще кажа в негова защита, но имам още неща, които трябва да изясня във връзка с воденото тук съдебно следствие. Там ще ми бъдат изяснени лично на мене, за да знам в негова защита какво да кажа", коментира пред медиите Калина Тодоров, служебен защитник на Мелиад Фарах.

Според колегата ѝ Владислав Янев, който представлява част от пострадалите при атентата, "разследването е направено изключително компетентно".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?