Спецсъдът очаквано прекрати делото за "Големия Октопод"

Съдия Биляна Вранчева от спецсъда прекрати в петък разследването бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, братята Йордан и Пламен Стоянови-Дамбовците, Марчело Джотолов, Николай Велков, Антон Петров-Хамстера и Момчил Кръстев, добило известност като "Големия Октопод".

Това стана, тъй като след последните промени на Наказателно-процесуалния кодекс бе възстановена разпоредбата, ограничаваща прокуратурата в срок от 2 години да внесе в съда дадено дело или да го прекрати. Този текст бе премахнат по инициатива на ГЕРБ, като поправката доби популярност като "вечният обвиняем".

След връщането на ограничението за разследващите, обвиняемите по т.нар. дело "Голям Октопод" поискаха обвиненията им да бъдат внесени в съда или свалени. Реакция от прокуратурата обаче така и не последва и по тази причина казусът трябваше да бъде прекратен служебно от спецсъда.

Алексей Петров, Дамбовците, Джотолов, Велков, Хамстера и Кръстев бяха обвинени, че са участвали в банда, занимаваща се с широк кръг престъпления – рекет и принуда, пране на пари, изнудване и заплахи над бизнесмени и длъжници, източване на "Кремиковци" АД, укриване на данъци, сводничество.

Тази квалификация обаче се оказа твърде амбициозна за наблюдаващия прокурор Светлозар Костов и той реши да раздели делото на три с цел да го внесе по-бързо в съда на части. Така в Софийския градски съд започна делото срещу бандата за рекет и изнудване, позната като "Октопод", а другите две – за банда, занимаваща се със сводничество и за всички останали престъпления, останаха висящи.

Споделяне

Още от България