Спецсъдът оправда Даниел Митов, но осъди бившия му заместник

Христо Ангеличин получи 4-годишна присъда за безстопанственост

Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд оправда в понеделник бившия външен министър Даниел Митов, но постанови 4-годишна ефективна присъда на заместника му в кабинета "Борисов 2" – Христо Ангеличин.

Двамата са подсъдими заради сключено споразумение между Външно и Министерството на земеделението и храните (МЗХ) с туроператорска фирма, която осигурявала самолетни билети, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания.

Митов първоначално бе обвинен за престъпление по служба, но в последното заседание по делото в началото на месеца спецсъдът допусна искане на спецпрокуратурата обвинението му да бъде променено в по-лекото – злоупотреба с доверие.

Разследващите изправиха пред съда Ангеличин за безстопанственост заради това, че не е изпълнил задълженията си да контролира подопечната си дирекция "Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" във Външно. Именно тя е изплатила сумата на търговското дружество за ползването на туроператорските услуги.

Спецпрокуратурата твърдеше, че външното министерство не е трябвало да плаща парите, защото фирмата не е спазила ценовото си предложение. Парадоксалното в случая бе, че всъщност щета няма, тъй като изплатените близо 500 000 лв. са били върнати.

Магистратите приеха, че Митов не е извършил престъпление, защото със своя заповед е възложил на Ангеличин да сключи въпросното споразумение. Според спецсъда обаче въпросният договор е съставен по незаконосъобразна процедура, за която е отговорен бившият зам.-министър.

След като произнесе решението си, съдия Пламен Панайотов посочи и кратки мотиви, според които фактът, че фирмата е възстановила пари на Външно, означава, че тя ги е дължала. Затова и спецсъдът приема, че министерството е платило повече, отколкото е било първоначално заложено.

По отношение на размера на наказанието на Ангеличин магистратът разясни, че Наказателният кодекс предвижда за безстопанственост до 6 години затвор, а според съдия Панайотов в случая е справедливо подсъдимият да получи над средното и затова го осъжда на 4 години. Освен това бившият заместник на Митов трябва да плати и глоба от 4000 лв.

Решението на спецсъда не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред втората инстанция. Двамата подсъдими са без определени мерки за неотклонение.

Това е втора осъдителна присъда за Ангеличин този месец, след като в началото на октомври той бе осъден условно на 2 години пак по обвинение за безстопанственост. По този казус той бе привлечен към наказателна отговорност за купуване на телефонни централи за мисиите в чужбина без търг. Това разследване започна след сигнал на бившия външен министър от БСП Кристиян Вигенин. Цената на централите бе около 430 000 евро.

Споделяне

Още от България

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?