Спецсъдът оправда Златко Баретата по дело за ръководене на наркогрупа

Спецсъдът оправда Златко Баретата по дело за ръководене на наркогрупа

Златомир Иванов – Златко Баретата, е оправдан в понеделник по обвинение за ръководене на организирана престъпна група за наркотици. Това съобщи първоинстанционният специализиран наказателен съд, който гледа процеса срещу Баретата и още девет души.

Баретата, Ивайло Борисов - Ториното, Златко Гочев, Стефан Грозданов, Кристиян Лалев, Тихомир Стоянов, Петър Цветанов, Тодор Цветанов, Добромир Добрев и Галин Лазаров са подсъдими за участие в организирана престъпна група, разпространявала наркотици от есента на 2011 г. по Южното Черноморие, в София и Казанлък.

Преди две седмици Върховният касационен съд прочете окончателна присъда за Баретата по друго дело за наркотици, като го призна за виновен за ръководене на престъпна група. Сега от всички обвинени от специализираната прокуратура, съдът призна за виновни за участие в групата само четирима, а останалите са с различни присъди.

Златомир Иванов е оправдан както за ръководене на групата за наркотици, така и по обвинение за противозаконно присвояване на "Мерцедес Е 500". Оправдани са и соченият за близък до Баретата Ивайло Борисов – Ториното, който бе подсъдим с него и по приключилото вече дело, както и Златко Гочев.

Тихомир Стоянов също е оправдан за участие в групата, но е признат за виновен за държане на хашиш с тегло 1.12 грама, за което е наказан с "глоба" в размер на 1 000 лв. Оправдан за участие в наркогрупата е и Добромир Добрев, но той е осъден за държане на наркотици с цел разпространение – на 6 г. затвор, които трябва да изтърпи при строг режим и глоба от 10 хил. лв. За невинен за участие в престъпната група е признат и Галин Лазаров. По обвинението му за притежание на наркотици с цел разпространение обаче е осъден на 4 г. затвор и 10 хил. лева глоба.

Специализираният наказателен съд призна за виновен за участие в групата за разпространение на наркотици Стефан Грозданов и го осъди на 5 г. затвор при първоначален строг режим. Петър Цветанов е осъден на 3 г. и половина "лишаване от свобода", а Тодор Цветанов – на 4 г. шест месеца. Кристиян Лалев получи условна присъда от 3 г. с 5-годишен изпитателен срок.

Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативния специализиран наказателен съд в 15-дневен срок.

Споделяне

Още по темата

Още от България