Спецсъдът освободи двамата задържани у нас за рекордната пратка кокаин

Няма никакви доказателства, че са се познавали и, че са знаели за наркотрафика

Снимка: БГНЕС

Специализираният съд изненадващо освободи късно вечерта в понеделник двамата обвинени в България във връзка с трафика на 3 тона кокаин през Испания, където преди близо седмица властите задържаха българския кораб "Свети Николай".

Според съда Дойчин Дойчев, собственик на фирмата-оператор на кораба, и 37-годишният Руслан Колев, сочен за организатор на канала, не отговарят на условията за участие в организирана престъпна група, тъй като двамата не се познавали. Освен това собственикът на плавателния съд нямал никакви права над капитана или екипажа и не е отговорен за действията им, сочат спецмагистратите. Именно такава бе и версията на Дойчев.

Спецсъдът прецени още, че срещу тях не са събрани никакви доказателства за съпричастност към трафика на наркотика. В съдебната зала адвокатите представиха данни, според които фирмата, собственост на Дойчев, само е менажирала кораба и е следяла за безопасността на плаването му. Самият плавателен съд е собственост на фирма, регистрирана в Лондон. 

Разследващите не са събрали и доказателства за познанство между двамата обвиняеми и капитана на кораба "Свети Николай". Следователно няма как да се направи извод, че те представляват организирана престъпна група, посочи съдебният състав. 

Развоят на случая за пореден път показва прибързаността, с която вътрешният министър Цветан Цветанов обикновено коментира подобни полицейски акции, тъй като освобождаването на Дойчев и Колев на практика тотално опровергаха версията на МВР шефа.

"Няма човек, който се задържа за подобен тип пратка да казва, че е виновен. Малко са случаите. Аз мога да ви припомня и това, което Брендо обясняваше тук, когато го питаха в съдебната зала каква е неговата съпричастност и когато се разглеждаше европейската заповед за неговото екстрадиране. Така че в тази посока разследването е основното, което ще докаже виновността, но данните, които сме разполагали по време на оперативната работа, която беше свършена – те са хора, които са били съпричастни към начина на организиране и това, което ще бъде прекарано на този плавателен съд", уверено обяви Цветанов само преди четири дни.

Решението на спецсъда не е окончателно и може да бъде атакувано от държавното обвинение пред апелативните спецмагистрати.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?