Спецсъдът отложи старта на делото "ЕВН" срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Прокуратурата опита да издейства служебни защитници за подсъдимите

Спецсъдът отложи старта на делото "ЕВН" срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Спецсъдът отложи в понеделник първото заседание по делото срещу бившите министри на финансите и икономиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, съиздателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев и още трима души за продажбата на миноритарния пакет от акциите на ЕВН.

Основната причина процесът да не тръгне бе, че подсъдимият Любомир Евстатиев не бе получил копие от овбинителния акт в задължителния срок.

Освен това на разпоредителното заседание нe присъстваше и единият от адвокатите на Прокопиев – Даниела Доковска, която от средата на декември е на планирано още през миналата година пътуване в САЩ. Това обстоятелство провокира и предложение от наблюдаващите прокурори Дойчо Тарев и Емил Петров (брат на Петьо Петров-Еврото) – спецсъдът да назначи на подсъдимите служебни защитници, за да не се възпрепятствал процесът.

По този повод защитничката на Трайков – Ина Лулчева, обясни пред съда, че Доковска традиционно пътува по това време на годината до САЩ, защото това е единствената възможност да се види със сестра си. Добави и, че тя е заминала преди насрочването на разпоредителното заседание в началото на януари. По думите ѝ заедно с адвоката на подсъдимия Радослав Рачев – Йорданка Вандова, могат да декларират, че това е практика на Доковска от 20 години.

Лулчева определи предложението на спецпрокуратурата за ангажиране на служебни защитници като обидно и основано единствено на предположения, а не на конкретни факти. В крайна сметка спецсъдът не уважи искането на обвинителите, но така и не се произнесе по дали отсъствието на Доковска е основание за отлагане на делото. След което определи общо 7 дати за заседания по казуса през март и април, първата от които е на 8 март.

Няма извършено престъпление, смята Ина Лулчева

Извън залата адвокат Лулчева коментира, че въведеното с последните промени в Наказателнио-процесуалния кодекс разпоредително заседание не ускорява, а забавя делатата, а резултатът ще бъде, че сега виновен ще е съдът.

"Убедена съм, че ще се положат всички усилия да е един справедлив, а от наша страна ще положим усилия да е и бърз процес, защото никой от тях (подсъдимите) няма интерес от това да се бави. Нямаме и съмнение за това, че няма извършено престъпление – това е категорично", добави защитничката на Трайчо Трайков.

"Днес беше първото, "разпоредително", заседание по делото "ЕВН". Съдът не даде ход на делото, но въпреки това има нещо позитивно. Обвинението е публично и всеки може да се запознае с неговата пълна несъстоятелност. По същество съм обвинен за свое публично изказване на Тристранния съвет през 2009 г., в което като представител на работодателите подкрепям мерките, предложени от правителството, за да бъде избегнато увеличаване на данъците и свръхдефицит в бюджета. Чак не ми се вярва колко назад във времето сме се върнали, когато истината беше монопол на управляващата партия, а институциите се използваха само за репресия. Продължавам да вярвам в независимостта на съда и че в най-скоро време по съдебен път ще бъде сложен край на този политически произвол", коментира по-късно във Фейсбук и Иво Прокопиев.

Според прокуратурата от въпросната сделка, осъществена през 2011 г., е настъпила щета за държавата в размер на 20 829 200 лева. Разследващите твърдят, че тя е сключена при компрометирана процедура, режисирана предварително от Трайков. Освен това договорената продажна цена била в нарушение на приета от Министерския съвет през 2003 г. Стратегия за приватизация на енергоразпределителните дружества, регламентираща минималните цени, на които да бъдат продавани дялове, собственост на държавата.

Първи по делото на 18 май 2016 г. бе обвинен изпълнителният директор "Булброкърс" Радослав Рачев. Той бе привлечен към наказателна отговорност за злоупотреба с доверие заради сделката при продажбата на акциите. Информацията за обвинението му бе публикувана от близкия до Делян Пеевски вестник "Труд". Впоследствие обвинения получиха и служителите в компанията Петър Василев и Любомир Евстатиев, които в понеделник се явиха в съдебната зала без адвокати, тъй като не успели да организират защитата си.

Сигналът за сделката бе подаден до прокуратурата през 2013 г. от бившия шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, който дълго време водеше война с Прокопиев. Мажоритарен собственик на "Булброкърс" е именно издателят чрез дружествата му "Алфа финанс холдинг" АД и "Финансиа груп".

В сигнала на КФН до прокуратурата се посочваше, че държавният бюджет вероятно е бил ощетен със сума от над 87 млн. лева при сделката. Впоследствие прокуратурата намали тази сума над четири пъти. КФН посочваше още в сигнала си, че при сделката "Булброкърс" е действал като консултант и представител на държавата и едновременно е представлявал и мажоритарния акционер ЕВН, който купи акциите.

Продажбата на миноритарния държавен дял от 33% в "ЕВН Електроразпределение" и "ЕВН Електроснабдяване" се случи на 21 декември 2011 г. Държавата получи за пакетите над 90 млн. лв. Пазарните поръчки за книжата на електроразпределителното дружество бяха на средна цена от 1632.56 лв., а на електроснабдителното – при 156.60 лева. Това бе с близо 20% над минималната цена, определена от Агенцията по приватизация и следпризатизационен контрол, която пусна книжата на борсата.

Прокопиев е обвинен заради свои изказвания на тристранка през 2010 г.

Както отбелязва Прокопиев след делото, основен акцент в обвинителния акт по делото (пълният му текст можете да видите в прикачения файл към статията - бел.ред.) действително са обсъжданията в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) през 2010 г., целящи осигуряване на допълнителни средства за бюджета от продажбата на миноритарния дял на държавата в ЕВН.

"В тези обсъждания участие взел и обвиняемият Иво Прокопиев, който на 23.03.2010 г. бил предложен от обвиняемия Дянков и избран за зам.-председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество. В подкрепа на обвиняемия Дянков, обвиняемият Прокопиев разяснявал пред участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество (умишлено улеснявал Дянков да прокара идеята за продажбата на всички миноритарни дялове на държавата в елетроразпределителните дружества (ЕРД) чрез публично предлагане на Българска фондова борса), като настоявал и давал съвети да бъде записано в протокола от заседанията на съвета, че приватизацията на всички миноритарни остатъчни дялове на държавата следва да бъдат продадени чрез Българска фондова борса, като приходите от тези продажби да постъпят в полза на Републиканския бюджет по начина, предложен от обвиняемия Дянков и обвиняемия Трайков – чрез дружеството правоприемник на "Национален технологичен център по климатичните промени" ЕАД /("Държавна консолидационна компания"ЕАД)", твърди държавното обвинение.

Според разследващите "Прокопиев разяснявал, че най-важните за приватизация са дружествата от енергетиката и предложил срок – до 01.09.2010 г. тези дружества да се качат на Българска фондова борса", с което целял да се направи "политическа оценка и заявка", "прави се политически натиск" над останалите членове на тогавашното правителство. Срещу неговото предложение се обявили от Българската стопанска камара и синдикатите, но въпреки това Дянков го подкрепил.

"Като продължение на подкрепата на Дянков да наложи пред НСТС приватизацията на всички миноритарни остатъчни дялове на държавате чрез Българска фондова борса, Прокопиев умишлено го улеснил като направил разяснения и по въпроса дали предложените за приватизация миноритарни остатъчни дялове на държавата в ЕРД-а следва да доведе до придобиването на тези дружества на статут на публични такива или само да се извърши продажба на миноритарните дялове на борсата посредством аукцион като разяснявал, че остатъчните държавни дялове в ЕРД-а следва да се качат служебно от "АПСК" на "БФБ" (дал за пример приватизацията на миноритарния пакет на "БТК"), като продажбата на акциите по този начин, чрез инвестиционен посредник (съзнавайки, че самият той е свързан с такъв посредник "Булброкърс"ЕАД") е бърз и най-сигурен начин за постъпване на финансови средства в държавния бюджет и превръщането на компаниите в публични дружества", пише още в обвинителния акт.

Неясно защо се изтъква и, че Прокопиев не бил упълномощен от Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България да защитава тази позиция като представител на организацията в тристранката, въпреки че това не може да представлява каквото и да е престъпление.

Не е ясно как държавното обвинение възнамерява да защити пред спецсъда и тезата, че поведението на съиздателя на "Капитал" и "Дневник" е било съставомерно и може да бъде квалифицирано като помагачество, предвид факта, че решението за продажба на миноритарния дял на държавата в ЕВН е взето на 1 април 2010 г. от Министерския съвет.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?