Спецсъдът отново не успя да даде ход на делото "КТБ"

Все още няма данни Цветан Василев да е получил обвинителния акт

Спецсъдът отново не успя да даде ход на делото "КТБ"

Спецсъдът направи във вторник втори неуспешен опит да даде ход на делото за източването на КТБ срещу Цветан Василев и още 17 подсъдими.

Основната причина отново бе, че липсват данни банкерът, който е в изгнание в Белград от 2014 г., да е получил копие от обвинителния акт, тъй като няма отговор на направената съдебна поръчка до Сърбия.

Освен това на заседанието не присъстваше и бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов, който според защитата му е болен.

Така съдия Виржиния Петрова бе принудена да отложи заседанието за февруари, като отмени насроченото миналия път заседание за сряда. Тя определи още няколко дати до края на годината. Спецпрокуратурата отново поиска адвокатите на Василев да съдействат за връчването на материалите по делото, но те обясниха, че не разполагат с негов телефон, имейл или номер на факс за връзка с него. 

Освен Цветан Василев, задочно обвинен за създаване и ръководене на престъпната група, отговорна за присвояване на 2.559 млрд. лв, както и за общо 146 престъпления, пред спецсъда ще отговарят още 17 души.

Сред тях са бившата шефка на вътрешния одит на КТБ Снежана Стефанова, която е обвинена за участие в престъпната група и за участие в 138 длъжностни присвоявания. Одиторката от "Кей Пи Ем Джи" (KPMG) Маргарита Голева също е посочена от спецпрокуратурата като участник в групата. Тя ще отговаря за 69 длъжностни присвоявания.

Бившият изпълнителен директор на КТБ Александър Пантелеев е подсъдим за 130 присвоявания. Одиторът от KPMG Красимир Хаджидинев е в списъка с 68 присвоявания. Бившият изпълнителен директор Георги Христов е с 99 присвоявания.

Бившият изпълнителен директор на банката Илиан Зафиров също е участник в групата и ще бъде съден за 38 присвоявания. Бившият шеф на управление "Кредитиране" в КТБ Георги Зяпков ще бъде съден за 130 присвоявания. Главен експерт в Дирекция "Анализ и обработка на кредитни сделки" Елка Стойкова също е посочена като участник в групата и ще отговаря за шест длъжностни присвоявания.

Главната счетоводителка на КТБ Мария Димова ще бъде съдена само за участие в организираната престъпна група. По същия начин стоят нещата със заместник-главната счетоводителка Борислава Тренева-Кючукова, както и с главната касиерка Маргарита Петрова.

Замесени в делото са и трима бивши високопоставени служители в БНБ. Това са двамата бивши подуправители и шефове на управление "Банков надзор" Цветан Гунев и Румен Симеонов. Те са обвинени в престъпление по служба, защото не са упражнили контрол върху банката. Наред с тях подсъдима е и шефката на екип в "Надзорно наблюдение на кредитните институции" Славияна Данаилова.

Останалите трима изправени пред спецсъда са Светлана Георгиева, Елена Инджева и Рангел Стойчев, за които обаче все още не е ясно каква роля са имали в източването на КТБ според държавното обвинение.

Обвинителният акт и копията му по делото са с общ обем от над 210 000 страници. През лятото спецрокуратурата обяви, че са разпитани над 400 свидетели, сред които обаче така и не бе попаднал бившият съдружник на Цветан Василев – Делян Пеевски. Разследването продължи повече от 3 години, а държавното обвинение твърди, че нанесената щета на банката е около 2.5 млрд. лв. Данни за участието на Пеевски в източването обаче липсват, обяви нееднократно шефът на спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор по делото Иван Гешев.

Споделяне

Още по темата

Още от България