Спецсъдът отново не успя да даде ход на делото за атентата в Сарафово

Спецсъдът отново не успя да даде ход на делото за атентата в Сарафово

Специализираният наказателен съд отново не успя да даде ход на процеса за атентата на бургаското летище Сарафово през 2012 г., при който загинаха шестима души, а 35 бяха ранени.

Причината отново бе, че част от пострадалите и свидетелите не бяха редовно призовани. Една част от тях не са намерени на адресите в България. Другите близо 10-има не са открити в Израел. Съдът е изпратил съдебна поръчка за призоваването им, но все още няма отговор.

Задочно подсъдими по делото за атентата са Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан, които са обявени за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол, но местонахождението им все още не е установено. Те са обвинени като помагачи на Мохамед Хасан ел Хюсейни, който се самовзриви.

Според обвинителния акт тримата са целели да създадат смут и страх в населението на България и Израел, като така са застрашили националната ни сигурност. Фарах и Хасан се представляват пред спецсъда от служебно назначени адвокати.

На 18 юли 2012 г., алжирецът Мохамед Хасан Ел Хюсейни взриви бомба в багажното отделение на автобус с израелски туристи. Загинаха шестима, сред които шофьорът на автобуса – българският гражданин Мустафа Кьосов. Седмата жертва е самият атентатор.

Споделяне

Още от България