Спецсъдът отстрани кмета на Созопол Панайот Рейзи

Панайот Рейзи на влизане в Специализирания съд Сн. БГНЕС

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Созопол Панайот Рейзи (ГЕРБ) и главния счетоводител на общината Златка Мусева. Спецсъдът се мотивира с това, че ако двамата останат на постовете си, те могат да повлияят на показанията на свидетелите по делото.

Защитата им смяташе, че спецсъдът не е компетентен да се произнесе по искането за отстраняване. Според закона, след като разследването е започнато от градската прокуратура, то за отстраняването на Рейзи трябва да се произнесе градският съд, пледира адвокатът им.

Той представи документ, че двамата излизат в отпуск от днес до юни. Изтъкна още, че Рейзи и Мусева винаги са помагали на всички проверки, които прокуратурата е правила. Адвокатът им заяви, че докато са в отпуск те няма как да влияят на разследването.

Панайот Рейзи каза пред съда, че много пъти прокурори са идвали в общината в морския град и всеки път получавали всички документи, които са поискали. Кметът обясни, че с Мусева излизат в отпуск, за да покажат, че не възпрепятстват разследването.

Главната счетоводителка на Созопол обясни, че няма как просто така да бъдат плащани пари, защото за всеки транш е трябвало да има договор. Освен това в общината имало финансов контрольор и още няколко човека, през които минавали за подпис всички документи.

Според Специализирания съд обаче това не е достатъчно, тъй като отпускът може да бъде прекъснат по всяко време и те могат да се върнат на работа.

На излизане от залата Рейзи каза, че ще обжалва решението на съда. Това може да бъде направено до 16 април.

Преди дни знаковият кмет на Созопол обяви, че ще се кандидатира за нов мандат, въпреки обвинението, тъй като не се притеснява от разследването. Ако започне дело, ще докаже, че е невинен, каза Рейзи.

Панайот Рейзи е обвинен в присвояване на близо 2 милиона лева от бюджета на общината. Прокуратурата твърди, че той е плащал по фактури за извършени строително-монтажни работи, но вместо по сметката на фирмата изпълнител на ремонта, кметът е превеждал парите на човек, който нямал връзка с нея.

"За улесняване на присвояването Рейзи е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури. Самите фактури и договори не били съставени от лицата, сочени за техни автори", твърди държавното обвинение.

Има данни, че присвояването е извършено чрез 33 отделни престъпления в периода от август 2014 г. до март 2017 г.

Прокуратурата остави кмета на Созопол на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение "подписка". Ако обвинението се докаже в съда, Панайот Рейзи може да влезе в затвора за между 10 и 20 години. Той участва в местната власт на Созопол от близо 20 години.

В периода 1999 – 2002 г. е бил заместник-кмет на Созопол, а от 2003 до 2007 г. е председател на общинския съвет. От 2007 г. е кмет на Созопол, избиран с подкрепата на ГЕРБ, но известен с добрите си връзки с ДПС. През годините името му бе замесено в различни афери, но нито една не приключи със сериозно разследване или повдигане на обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от България