Спецсъдът отстрани от длъжност кметицата на "Младост" и заместничката ѝ

Иванчева "кадрувала" от ареста, което бе изтълкувано като натиск над свидетели

десислава Иванчева е изпратила и искане до главния прокурор да ѝ разреши да говори с медиите от ареста. Сн. БГНЕС

Спецсъдът отстрани в сряда кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, обвинени за корупция.

Основният довод за това бе, че в Закона за местното самоуправление и местната администрация няма изрична хипотеза, която лишава кметове и зам.-кметовете от служебни правомощия, ако са задържани.

За това магистратите приеха, че Иванчева съвсем законно може да уволнява и наказва дисциплинарно служители в районната администрация, които са свидетели по делото ѝ. Тази възможност обаче се явява и реална предпоставка за оказване на натиск над свидетели, които биха се чувствали застрашени от уволнение или наказание, ако съдействат на разследването в ущърб на двете обвиняеми, прие спецсъдът. Решението може да се обжалва.

Прокуратурата поиска отстраняването на Иванчева по-рано в сряда заради това, че подписва документи от ареста и така продължава да ръководи администрацията. Става въпрос за заповед за освобождаване от поста зам.-кмета на района арх. Румен Русев и за назначаването на пиара си Петър Кърджилов на негово място. Кърджилов трябвало да заеме мястото на Петрова, призна самата обвиняема преди заседанието на спецсъда.

"Не би могло да се гарантира обективно разследване, ако обвиняемата има законово правомощие да уволнява и наказва дисциплинарно свидетели по същото дело", аргументира се спецсъдът.

Въпреки че Биляна Петрова не е подписвала никакви заповеди в случая, а само е подала молба за отпуск, магистратите посочиха, че ако ѝ бъде признато правото да кадрува в общината, това означава да ѝ бъде призната и възможността да упражнява натиск над свидетели. За да се елиминира тази предпоставка, спецсъдът отстрани и нея.

Объркване

Тези заповеди обаче на практика не се изпълняват от администрацията, тъй като служителите не знаят дали са легитимни. Кърджилов, който потвърди, че се е съгласил да бъде назначен за зам.-кмет, е един от ревностните защитници на Иванчева и Петрова. "Освободеният" Русев пък беше посочен от кметицата като автор на заговор срещу нея с цел да заеме мястото ѝ.

Според председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков (ГЕРБ) разпорежданията на Иванчева за това кой да е зам.-кмет в района и кой не, могат да станат факт само, ако бъдат "претворени в заповеди" от изпълняващия длъжността кмет на "Младост" Владимир Клисуров.

На свой ред Клисуров обясни пред Mediapool, че към момента не е подписал такива заповеди, тъй като не е ясно дали издадените от Иванчева са легитимни. Той каза, че търси правни съвети по казуса, тъй като в писмо, изпратено му от Герджиков на 4 май се казва, че действащ кмет на района е Иванчева.

Пропуски

По-късно от район "Младост" обясниха пред Mediapool, че пристигналите при тях документи имат най-малкото технически пропуски - не са на бланка на администрацията. Те на практика не се изпълняват. Така арх. Румен Русев в момента е в болничен, но не е отстранен.

Кърджилов пък още не е зам.-кмет, тъй като това изисква промяна на трудовия му договор, която се прави от отдел "Човешки ресурси" в общината, а в момента двете му служителки не били на работа.

"В момента единственият зам.-кмет съм аз", каза Клисуров, имайки предвид, че колегата му Русев е в болничен. Каза, че се е консултирал с много юристи дали заповедите на Иванчева от ареста са легитимни, но единно становище няма.

Клисуров в момента ръководи администрацията, след като беше назначен за временно изпълняващ длъжността от СОС против волята си. В същото време подаде оставка като зам.-кмет и в момента тече предизвестието му за напускане. Не е ясно обаче кой ще подпише прекратяването на договора му, тъй като това може да направи само назначилата го Иванчева.

Клисуров излезе няколко дни в отпуск, а след това беше в болничен. През това време администрацията се ръководеше от Русев. Междувременно с казуса се е заела и Общинската избирателна комисия, но все още няма решение.

Нови избори

Ако съдът уважи искането на прокуратурата и отстрани Иванчева преди есента, жителите на район "Младост" би трябвало да изберат нов кмет за остатъка от мандата - а именно до края на октомври догодина.

От ареста Иванчева е изпратила и искане до главния прокурор Сотир Цацаров да разреши на нея и на Петрова да говорят пред медиите. То е написано на ръка и в него Иванчева се позовава на законовия текст за право на отговор. Той е по пресконференцията на специализираната прокуратура по случая "Иванчева".

Докато се точи сагата с това кой управлява районната администрация, по-мащабните проекти като ремонт на детски градини и училища реално са спрени. Работи се основно по текущи задачи. Отделът на главния архитект на района, който се състои от трима души, пък е залят с около 800 преписки, забавени от Иванчева.

Споделяне

Още по темата

Още от България