Спецсъдът пак пусна Иванчева и Петрова под домашен арест

Решението влиза в сила след три дни, прокуратурата мисли дали да го обжалва

Спецсъдът пак пусна Иванчева и Петрова под домашен арест

Специализираният наказателен съд пусна под домашен арест отстранената кметица на софийския район "Младост" Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова. Двете са в ареста от месеци, след като бяха задържани показно по обвинение за вземане на подкуп. Съдът е променил и мярката за неотклонения на третия обвиняем по делото - бившия кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, който е сочен за посредник по предаването на подкупа.

Решението на съда обаче влиза в сила след три дни. В същото време то може да бъде обжалвано от прокуратурата в седемдневен срок.

Мотивите на съдията Иво Хинов са изложени на 40 страници. Прокурорът по делото този път обяви, че няма веднага да се обжалва пускането на тримата под домашен арест. Преценката дали да се протестира съдебното решение щяла да се направи, след като обвинението се запознае с мотивите на съдията. Ако тримата излязат от ареста, ще им бъдат поставени електронни проследяващи гривни.

Според адвокатите на обвинените, здравословното им състояние се влошавало в условията на ареста. Прокуратурата обаче твърдеше, че, ако не са под стража, отстранената кметица на "Младост" и нейната заместничка могат да извършат друго престъпление.

Досега съдия Иво Хинов от първоинстанционния спецсъд два пъти пуска Иванчева и Петрова под домашен арест заради здравословното им състояние. Той обяви, че състоянието им вече пречи на способностите им да се защитават. На два пъти горната инстанция блокира неговото определение. Предишният път решението му трябваше да се изпълни незабавно, но това веднага беше обжалвано от прокуратурата пред горната инстанция, която отмени решението за незабавното им излизане от ареста. По-късно отмени и решението на съдията да ги пусне под домашен арест.

Светкавичната отмяна на незабавното изпълнение на предишното решение на съдия Хинов за пускането на Иванчева и Петрова от ареста предизвика и проверка на работата на работата на Специализирания апелативен съд от страна на Върховния касационен съд. Тя показа, че проверяваният съд е нарушил законите.

Споделяне

Още по темата

Още от България