Медийна политика

Спецсъдът поиска да проверява статии, преди да бъдат публикувани

Председателят Ушев търси "механизъм заглавията на статиите да казват това, което ние искаме да кажем"

Снимка: БГНЕС

Ръководството на спецсъда официално поиска от печатните и електронните медии при поискване още преди да бъдат публикувани да му предоставят "за съгласуване" статии, отразяващи дейността на новата структура.

"Желаем да ни окажете съдействие относно получаване на обратна връзка за съгласуване точността на подадената от нас информация, изпращайки ни заглавия на статии и евентуални публикации, свързани със Специализирания наказателен съд, преди те да бъдат отпечатани. Надяваме се да срещнем разбиране в исканията си, тъй като това ще бъде в интерес на взаимната ни работа", се казва буквално в съобщението на пресцентъра на новата структура, подписано от пресаташето Росица Георгиева.

Освен това от спецсъда уточняват, че "с оглед коректност и точност в комуникацията" най-учтиво молят медиите да престанат да назовават новото съдилище с всякакви прозвища, различни от официалното – Специализиран наказателен съд. За пример е посочено популярното наименование "Антимафия".

От съда заявяват още, че официалната му политика "не предполага даване на интервюта от съдиите, при постановяване на съдебни актове, както и коментар на същите". В съобщението е указано, че всякаква допълнителна информация по конкретно дело може да бъде поискана и получена писмено след допитване до съответния съдия, разглеждащ казуса.

След публикуването информация за разпространеното от пресцентъра съобщение, от спецсъда се свързаха с Mediapool и поискаха публикуването на следното уточнение:

"Във връзка с писмото, което ви изпратихме и отразените в интернет опити за цензуриране на пресата от страна на Специализирания наказателен съд, ви уведомяваме, че единствената цел на въпросното писмо е подобряване на комуникацията между съда и медиите. Нито имаме желание, нито възможност да цензурираме вашите статии и не се съмняваме в обективното отразяване от ваша страна на подадената от съда информация.

Поясняваме, че смисълът на написаното от нас е, че всяка информация, предоставена от съда ще бъде съгласувана със съдията, разглеждащ делото. Наясно сме, че нямате задължение да ни изпращате съдържанието на статиите, които ще публикувате, нито ние имаме контрол върху този процес".

Второто писмо на съда "Антимафия" завършва с изразена с удивителен знак надежда: "Надяваме се този път да бъдем разбрани правилно!"

Междувременно ръководството на съдилището съвсем се оплете в опита си да изясни добрите си намерения с огласяването на двете съобщения. Лично председателят на спецсъда Георги Ушев се включи в оформилата се публична дискусия, като лаконично коментира пред "Капитал дейли": "Трябва да имаме някакъв механизъм заглавията на статиите да казват това, което ние искаме да кажем. Който иска, да се съобрази с това. Това е молба, за да сме сигурни, че работата ни се отразява точно."

В крайна сметка в късния следобед Ушев съвсем избистри позицията си по темата, извини се на журналистите и обяви пред БНТ, че информациите за спецсъда няма нужда да се съгласуват, след като веднъж са съобщени от него. Уточни и, че в случая става въпрос за недоразумение, допуснато от него по невнимание, тъй като никога не е имал нито желание, нито възможност да цензурира по някакъв начин медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?