Спецсъдът премина първия си парламентарен тест

С подкрепата на ГЕРБ и "Атака" законопроектът за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), който предвижда създаването на специалните двуинстанционни съд и прокуратура, бяха приети в сряда на първо четене от правната комисия в Народното събрание.

Това стана с близо месец и половина закъснение след обсъждането на законпроекта от комисията заради процесуални хватки от страна на опозицията.

Спецсъдът ще гледа делата срещу членове на правителството, депутати, областни управители, кметове, шефове на държавни агенции и комисии, както и магистрати. Именно тези разпоредби, които изкарват под линия хора от високите етажи на властта, накараха всички партии освен ГЕРБ, дори и "Атака", да изкажат критики, че се създава извънреден съд.

Срещу проекта са и Висшия съдебен съвет (ВСС), адвокатурата и отчасти правосъдното министерство.

В същото време в сряда правната комисия отхвърли предложението на Коалиция за България да се върнат текстовете в НПК, които допреди три месеца ограничаваха възможността за съществуването на т.н. вечни обвиняеми.

През юни ГЕРБ и "Атака" прокараха промени в процесуалния закон на текстовете, които даваха на обвинените възможността да поискат вкарването на делата им в съдебна фаза, ако бъдат преследвани повече от 1 година при леки и повече от 2 години при тежки престъпления.

Гласовете в правната комисия се разделиха по равно – 12 на 12, което означава, че законопроектът на БСП не минава. За неговото отхвърляне гласуваха само народните представители от ГЕРБ.

При формирането на своето мнение управляващите не се съобразиха с мнението на всички професионални общности на юристите, включително адвокатите, ВСС, прокуратурата и Министерството на правосъдието, които поискаха връщането на тази предпазна мярка срещу прекалено дългото държане на една лице в качеството му на обвиняем.

Споделяне

Още от България