Спецсъдът пусна сина на Гриша Ганчев под гаранция от 100 000 лева

Гриша Ганчев,Сн. БГНЕС

Спецсъдът пусна в петък под гаранция от 100 000 лева сина на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев - Данаил, който е обвинен за участие в организирана престъпна група за източване на ДДС.

 

Заедно с него на свобода под гаранция са пуснати още трима от предполагаемите участници в групата. Съдът иска същата сума от члена на Управителния съвет на "Литекс комерс" Милко Димитров. Двамата членове на Надзорния съвет Ивайло Талев и Камелия Мирчева също са пуснати на свобода срещу съответно 15 000 и 5000 лева.

 

Решението може да се обжалва пред Софийския апелативен съд в тридневен срок.

 

Прокуратурата твърди, че групата около сина на Гриша Ганчев е участвала в схема за източване на ДДС при търговията със захар, която е ощетила бюджета с над 200 000 лева за два месеца през 2011 година.

 

Самият Гриша Ганчев е на свобода под гаранция от 300 000 лева, след като беше обвинен за ръководител на престъпна група за извършване на престъпления срещу данъчната система и заплаха за убийство. Той се сдоби с обвинителен акт няколко дни след ареста на сина си.

 

Съдът обоснова решението си да пусне четиримата от ареста, защото няма достатъчно доказателства, че те представляват опасност за обществото и могат да се укрият от правосъдието. В решението си магистратите посочват доброто образование на участниците в групата и известния им адрес, но и че има достатъчно доказателства, че са извършили данъчните престъпления.

 

Адвокатите на защитата твърдят, че в документите по делото, включително записаните телефонни разговори между Данаил Ганчев и Милко Талев, няма данни за престъпна дейност и те са имали напълно легални бизнес отношения.

 

Разследването срещу бандата на Данаил Ганчев започна на 2 май след получена "оперативна информация на МВР, събрана в близко минало време", както обясни след ареста говорителят на специализираната прокуратурата Пламен Марков.

 

Според държавното обвинение основна роля в схемата заемат дружествата "Симек", "Симек трейд" и "Офлайн филм", които продавали захар от заводите на "Литекс комерс" в Бургас и Девня на реални купувачи.

 

Милко Талев бил посредникът, който осигурявал транспорта на захарта от заводите до купувача. Количествата не се фактурирали, но им се издавали всички необходими документи, за да няма проблеми при превоза. После се унищожавали.

 

След като купувачите превеждали парите по сметка на "Симек" в "МКБ Юнион банк", близък до Талев служител в банката му съобщавал за трансфера и той предавал информацията на един от тримата изпълнителни директори на "Литекс комерс". После лично отивал да изтегли парите или пращал племенника си.

 

В крайна сметка сумите били занасяни кеш на някого от директорите. По този начин се извършвали между 10 и 12 доставки месечно, от които се фактурирали едва по 1-2, смятат от прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България