Спецсъдът забрани на Иванчева да напуска страната... докато е в ареста

Неизвестни разлепиха фалшиви некролози на адвокат по делото

Снимка: БГНЕС

Спецсъдът наложи във вторник забрана за напускане на страната на отстранената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, въпреки че и двете се намират в следствения арест.

Ограничението бе поискано от спецпрокуратурата, която миналата седмица издейства от апелативния спецсъд и спиране на незабавното изпълнения на домашния арест на двете, определен за втори път в рамките на месец от разглеждащия делото им съдия Иво Хинов.

"Нямам никакво отношение към тази забрана и не възразявам да приемете и това искане на прокуратурата. Все едно аз съм вече осъдена и всички мерки срещу мене се приемат единствено въз основа на тежестта на обвинението", заяви Петрова пред магистратите.

Преди това двете с Иванчева декларираха, че нямат никакво намерение да бягат от България дори и да бъдат освободени от ареста, което към момента буквално изглежда невъзможно.

Миналия петък съдия Иво Хинов реши да ги постави под домашен арест заради влошеното им здраве, констатирано от съдебно-медицинска експертиза. Въпреки че решението му трябваше да бъде незабавно изпълнено, спцпрокуратурата спешно поиска то да бъде спряно до произнасяне на втората инстанция по мерките им за неотклонение, което се очаква да се случи идната седмица.

Съдия Хинов чете подобно определение преди около месец, но спецпрокуратурата го протестира и втората инстанция върна Иванчева и Петрова обратно в ареста, приемайки формално, че ако са на свобода, можели да повлияят на свидетели по делото. Така двете дори не успяха да напуснат килиите си, в които се намират вече над 7 месеца.

В петък се случи същото, но в рамките на няколко часа, въпреки че няма обективни данни, сочещи за опасност Иванчева и Петрова да се укрият или да извършват престъпление, ако са на свобода. А именно една от тези предпоставки трябва да е налице, за да бъде определена най-тежката мярка за неотклонение.

Тази седмица предстои да се гледа искането на прокуратурата за забрана за пътуване на третия обвиняем – Петко Дюлгеров, който е под домашен арест. По отношение на него спецпрокуратурата въобще не демонстрира стремеж да го държи в ареста, въпреки че именно той е сочен за посредник за подкупа между строителния предприемач Александър Ваклин и Иванчева.

Ролята на Дюлгеров в целия случай всъщност е водеща, доколкото никой от разпитаните досега свидетели по делото не твърди, че Иванчева и Петрова лично са искали пари. Именно посредникът е този, от когото Ваклин твърди, че разбрал, че трябва да даде пари, за да му бъде придвижена преписката за строеж в местността "Камбаните".

Адвокатът на Биляна Петрова се озова на некролог

Междуврменно входовете на дома и кантората на адвокат Ирен Савова, защитаваща Биляна Петрова, осъмнаха с некролози с нейния лик. На тях пише, че тя е "починала от черните си магии".

По този повод юристката разказа във вторник пред Нова телевизия, че научила за некролозите от съседите си. Не знае кой би направил подобно нещо и какви са мотивите му.

"Първо за зарадвах, пипнах се навсякъде почувствах се, че съм жива и това ми хареса. Няма как да приемеш подобно събитие, без да си наранен и това да не ти повлияе. В обкръжението си не познавам хора, които да имат такива психични отклонения. Взимам участие в дела с изключително големи интереси. Най-вероятно някой е изключително засегнат, до такава степен, че да иска нещо, което е толкова неблагоприятно за мен", коментира Ирен Савова.

"Това е изключително налудничаво. Не мога да предположа кой е. Този въпрос трябва да бъде отнесен към органите на реда. Веднага сигнализирах на телефон 112. Съседите ми са разпитани. Направила съм всичко, което мога в качеството си на гражданин. Като че ли по този въпрос не се работи. Не са ме търсили нито от полицията, нито от прокуратурата", допълни адвокатката.

Тя смята, че случаят може да се неглижира, но това не го прави по-малко престъпление. Адвокатът призова прокуратурата към адекватни действия. По нейните думи в района има достатъчно камери, които биха помогнали да се установи извършителят.

"Изключителна жестокост" по делото "Иванчева"

"Ако намеря връзка, това е много страшно. По делото "Иванчева" никога не е имало обрат. То се движи само в една посока – то е натиск, преса. Най-голямата адвокатска работа, която свърших беше да дам вода на тези жени, които не бяха пили повече от 5 часа вода и да помоля (Иван) Гешев да ми разреши да бъдат пуснати до тоалетна. Това, което се случва по делото, е една изключителна жестокост. Още от първия ден на задържането. На всяко влизане и излизане от ареста те са събличани чисто голи, за да бъдат проверени. Двете жени са в килия с размер 2 на 3 метра, която споделя обща тоалетна със съседната килия. Двете очевидно не са в добро здравословно състояние", разказа още Савова.

"Не мога да си обясня защо при трима обвиняеми в един процес отношението към един от тях е едно, а към другите – друго", коментира междувременно пред БНР друг от адвокатите по делото – Емануил Йорданов.

По повод осуетеното миналия петък от апелативния спецсъд излизане на Иванчева и Петрова от ареста, бившият вътрешен министър заяви, че не може да се подава протест, без делото да е в решителна фаза и без да е запозната другата страна, която има по закон седемдневен срок да отговори.

Йорданов обмисля и да подаде сигнал до Инспектората към ВСС срещу състава на апелативния спецсъд, върнал двете жени в ареста още преди да са го напуснали, тъй като според него в случая има драстично нарушение на закона.

Според него специализираните прокуратури в София и Пловдив изобщо не се съобразяват със закона и са толерирани от спецсъда по "безобразен начин": "Мога да посоча конкретни дела, по които се внасят обвинителни актове, без да са подкрепени с доказателства, а после обезщетенията, които се присъждат на оправданите лица, ги плащаме всички ние!"

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?