Спецсъдът задържа обвиняемите от ДАБЧ само по свидетелски показания

Защитата на Харалампиев опита да обори обвинението със снимки от Фейсбук

Бившият градски прокурор Николай Кокинов, защитаващ Петър Харалампиев. Сн.: БГНЕС

Шефът на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, главният ѝ секретар Красимир Томов и сърбинът Марко Стойов, обвинени като организирана престъпна група за взимане на подкупи и търговия с влияние с удостоверения за български произход, остават в следствения арест.

Това определи в четвъртък спецсъдът, позовавайки се единствено на свидетелски показания срещу тримата мъже и четвъртата обвиняема Петя Симеонова, която е на свобода срещу парична гаранция.

По време на заседанието стана ясно, че макар спецпрокуратурата да твърди, че по случая има намерени пари, данни за тях все още не са представени в кориците на делото. Според защитата единствените пари са открити у зам.-шефа на ДАБЧ Димитър Владимиров, който е един от основните свидетели на обвинението.

Смущаващото при него е, че твърди, че знаел за цялата корупционна схема, организирана и ръководена лично от Харалмпиев, както и че категорично е отказал да участва в нея, но в същото време не е подавал никакви сигнали до разследващите органи.

Другият свидетел, на чийто показания се основават досегашните твърдения на спецпрокуратурата по случая, е Димитър Стойчев, който заявява, че два пъти е дал пари на шефа на агенцията. Единият път – 5000 евро на 31 август 2017 г., а вторият – 350 евро на 15 ноември същата година.

Защитата обаче обори тезата, че на тези две дати Стойчев се е виждал с Харалампиев, за да му дава пари, посочвайки, че и в двата случая свидетелят всъщност не е бил на територията на България.

Особено любопитен се оказа опитът на бившия градски прокурор и настоящ адвокат на шефа на ДАБЧ – Николай Кокинов да докаже недостоверността на думите на Стойчев. За целта бившият обвинител представи на спецсъда копия от снимки, свалени от профила на свидетеля във Фейсбук, от които ставало ясно, че на 31 август 2017 г. той бил на почивка на гръцкия остров Тасос и нямало как да е дал подкуп на Харалампиев в служебния му кабинет.

Колкото до 15 ноември 2017 г., за когато спецпрокуратурата цитира Стойчев, че дал на шефа на ДАБЧ 350 евро, защитата на Харалампиев пледира, че на тази дата свидетелят също не бил в България, а на премиера на новата песен на съпругата си – украинска певица – "Императрица на любовта ти".

Спецсъдът обаче не прие като доказателство представените от Кокинов копия на снимки, посочвайки, че проблемът с тях не е свързан само с обстоятелството, че не са събрани като доказателства по регламента на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Според съдебния състав е "ноторно известно", че всеки потребител на социалната мрежа може да се отбележи от дадено място, дори да не е бил там във въпросния момент.

По този повод наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев пък коментира пред медиите, че щял да изиска справка от Фейсбук. Попитан дали не е по-лесно да се провери в базата данни на "Гранична полиция" дали около 31 август 2017 г. Стойчев и минавал българо-гръцката граница, Обвинителят потвърди, че и това ще бъде направено.

Освен показанията на двамата основни свидетели, спецпрокуратурата базира обвиненията си и на данни, събрани със специални разузнавателни средства (СРС), които обаче не бяха представени по делото, тъй като още не са изготвени веществените доказателствени средства от тях. Вместо това бяха цитирани показанията на няколко служители на антикорупционната комисия, преразказващи какво са разбрали, използвайки СРС-тата по делото.

Според обвинителната теза Петър Харалампиев е сформирал организираната престъпна група през юли 2017 г., след което провел срещи с представители на българските общности в Западните Балкани и Украйна, за да им обясни по какви тарифи ще се изготвят удостоверение за български произход. След това преписките в ДАБЧ рязко започнали да се бавят, като по тях имало движение, само ако се плати подкуп. По тази схема през агенцията минавали между 5-има и 15-има души седмично.

По думите на прокурор Кънев колегите му са установили дори и подкупи плащани в Биткойн, но назначената по този повод експертиза все още не била готова, за да се разберат детайли. Защитата пък пледира, че обвинението говори за корупционна схема, но не представя никакви доказателства за намерени у обвиняемите пари, а сочи само показания на двама свидетели и четирима представители на службите.

Адвокатката на Красимир Томов – Марияна Тодорова, изтъкна и, че в постановлението за повдигане на обвинение срещу клиента ѝ въобще не е посочен лидер на престъпната група, на която се твърди, че той е бил член. За такъв е сочен Харалампиев, но името му липсва в обвинението срещу главния секретар на ДАБЧ.

Този пропуск бе отбелязан и в определението на спецсъда, но с уточнението, че макар да става въпрос за очевидна грешка, тя не води автоматично до извод за негодност на повдигнатото обвинение, тъй като разследването е в много ранен етап.

Според магистратите цитираните към момента свидетелски показания срещу Харалампиев, Томов и Стойов са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че те са участвали в престъпна група за подкупи и търговия с влияние. Освен това имало опасност да извършат престъпление, ако бъдат освободени, тъй като ръководителите на ДАБЧ не били отстранени от длъжност и можели да повлияят на хода на делото.

След края на заседанието адвокат Тодорова иронично коментира пред медиите, че се надява до произнасянето на апелативния спецсъд по мерките, клиентите на защитата да бъдат отстранени от служба, за да не приемат магистратите отново, че могат да влияят на свидетели и да ги оставят в ареста. Според юристката спецсъдът е прочел общо определение за тримата обвиняеми без да анализира конкретните доказателства срещу всеки от тях, както изисква законът.

Съдебното решение не е окончателно и подлежи на обжалване пред втората инстанция в тридневен срок. Заседанието на апелативния спецсъд по мерките на Харалампиев, Томов и Стойов ще се проведе на 8 ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?