Спецсъдия е първият "корумпиран" в списъка на САЩ

Майк Помпейо

Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, който позволи на обвинения в шпионаж председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов да пътува в Русия, е първият със забрана да пътува в САЩ заради "участие в сериозна корупция".

"В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", се казва в официалното изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, цитирано от американското посолство в София.

С наложена забрана да пътуват в САЩ са още съпругата на съдията Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Огласяването на името на съдия Миталов се прави по силата на Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г.

Законът предвижда възможността държавният секретар на САЩ да посочва имената на такива длъжностни лица публично или да го прави конфиденциално.

"Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб", се казва в изявлението на Помпейо.

Наградата от Путин

На 4 ноември в Москва руският президент Владимир Путин успя лично да награди с орден "Дружба" обвинения в шпионаж в полза на руснаци Николай Малинов. Това стана възможно, защото съдия Андон Миталов даде разрешение на Малинов да пътува за награждаването.

Веднага след разгласяването на случая главният прокурор Сотир Цацаров сезира съдебния инспекторат с искане за проверка на съдуя Миталов. Още тогава стана ясно, че Николай Малинов е бил пуснта да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития.

Според Цацаров разрешението за пътуването на Малинов е издадено в разрез със закона, защото обвиняемият не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор, какъвто е законът. Обвиняемият се е обърнал направо към съда.

Главният прокурор обяви тогава, че съдията е действал в нарушение на закона, защото се е произнесъл по несъществуващ прокурорски отказ. В писмото си Цацаров посочваше тогава, че съдът е бил сезиран с искане да се отмени забраната за напускане на страната. Той обаче не се е произнесъл по него, а директно е разрешил пътуването, т.е. забраната за пътуване в чужбина е продължавала да действа.

Официални резултати от проверката на съдебния инспекторат все още няма. Прокуратурата не е обявявала, че разследва съдия Андон Миталов за корупция. От инспектората на ВСС засега няма реакция на искането на Цацаров.

Преди да стане част от спецсъда Андон Миталов е бил военен следовател, след това прокурор и накрая адвокат. През 2013 година той подава документи за връщане в съдебната система като спецсъдия.

Председателят на сдружение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж през септември миналата година. Разследващите твърдят, че той е събирал данни за две руски организации – "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания. И двете са свързани с ген. Леонид Решетников, на когото ДАНС забрани да влиза у нас за десет години.

Ще има и други

Преди ден американският посланик Херо Мустафа анонсира, че ще бъде оповестен първият български гражданин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Тогава тя уточни, че ще последва обявяванто и на други имена.

"САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция", каза Херо Мустафа във вторник пред Нова тв.

Посланикът каза, че случаят с Андон Миталов е "много ясен" и затова САЩ са решили да действат бързо.

Какво казва Раздел 7031 (c) от разпоредбите на Държавния департамент за борба срещу клептокрацията и в защита на правата...

Публикувахте от U.S. Embassy Sofia в Сряда, 5 февруари 2020 г.
Споделяне

Още по темата

Още от България